Ústecká Spolchemie do konce roku propustí pětinu zaměstnanců

ČTK ČTK
28. 10. 2009 12:51
Firma se tak chce dostat ze špatné situace způsobené hospodářskou krizí.
Odboráři v Praze demonstrovali proti propouštění
Odboráři v Praze demonstrovali proti propouštění | Foto: Ludvík Hradilek

Ústí nad Labem - Ústecká Spolchemie do konce roku propustí 200 ze současných 950 zaměstnanců. V tiskové zprávě informoval mluvčí společnosti Zdeněk Rytíř. Firma se tak chce dostat ze špatné situace způsobené hospodářskou krizí. Management společnosti podle Rytíře získal pro svůj plán restrukturalizace banky a věřitele společnosti. Tím se mu podařilo vyhnout se případné insolvenci.

Před zhruba dvěma týdny společnost s bankami uzavřela dohodu, že po ní nebudou do poloviny příštího roku požadovat úhradu poskytnutých úvěrů. Akcionáři schválili na konci září kvůli úvěrům v celkové výši 2,77 miliardy korun i zastavení veškerého majetku Spolchemie konsorciu pěti bank, jež půjčky poskytlo.

Podnik podle Rytíře také provedl analýzu všech svých procesů a zjistil, že ve srovnání s podobnými firmami má rezervu 200 pracovních míst. Zaměstnanci proto chemičku opustí do konce roku. Vedení Spolchemie vše projednalo i s odbory. "Je to bolestný krok, v našem regionu zejména. Protože chceme Spolchemii vyvést z problémů a zachránit stovky dalších pracovních míst, nemáme možnost volby. Osobně dohlédnu, aby se s odcházejícími jednalo férově," uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Spolchemie François Vleugels.

Ústecká Spolchemie vyrábí především syntetické pryskyřice a epoxidy. V epoxidech zaujímá třetí příčku mezi evropskými producenty, více než 90 procent výrobků je exportováno především do zemí Evropské unie. Za loňský rok dosáhly tržby Spolchemie pěti miliard Kč při zisku 100 milionů Kč. Za první letošní pololetí se ale firma propadla do ztráty 37 milionů korun. Většinovým vlastníkem Spolchemie je investiční společnost Via Chem Group, která ovládá také další významný ústecký potravinářský holding STZ.

 

Právě se děje

Další zprávy