Světová jednička v dílech pro roboty staví továrnu v ČR

Tomáš Fránek
27. 10. 2009 16:50
Firmy SMC postaví svoji továrnu na pneumatické díly pro průmyslové roboty ve Vyškově
Foto: Schenker

Brno -  Krize sice pos větě řádí a Česku klesají přímé zahraniční investice. Přesto stále ještě láká velké zahraniční firmy.

Japonská společnost SMC, která je s dvaceti šesti procenty největší světovou firmou na výrobu pneumatických dílů pro průmyslové roboty nebo další automatické systémy, postaví svoji novou továrnu v jihomoravském Vyškově.

Vytvoříme místa

Nová továrna bude postavena na 50 tisících metrech čtverečních v průmyslové zóně u dálnice D1. Firma v oznámení, které poslala úřadům, uvedla, že jde o dlouhodobou investici. Se zahájením výroby počítá v roce 2011.

"Pozitivním vlivem bude vznik nových pracovních míst pro obyvatele Vyškova a okolí, a to jak v dělnických profesích, tak v administrativě. Celkem se jedná o 243 nových pracovních míst," píše firma. Výši investice zatím nesdělila.

Na Vyškovsku letos nezaměstanost poměrně rychle roste. V září stoupla na 8,6 procenta, ještě v červnu přitom byla ještě o procento nižší. Loni v září před nástupem krize bylo v regionu 4,5 procenta lidí bez práce.

Firma SMC má zatím v Brně pouze obchodní oddělení, většinu svých výrobních závodů má v Číně. Celkem má společnost SMC třicet továren s více jak dvaceti tisíci zaměstnanci. Technické centra má společnost ve Velké Británii, Japonsku a USA .

Česko se podobně jako další země střední a východní Evropy musí kvůli krizi vyrovnat s výrazným odlivem investorů. Objem investic do České republiky tak letos zřejmě podle agentury CzechInvest nedosáhne ani poloviny loňského výsledku. Podle CzechInvestu už v pololetí klesly investice asi na pět miliard korun a zhruba stejnou částku CzechInvest očekává i ve druhém pololetí.

Návrat za deset let

CzechInvest loni zprostředkoval investiční projekty za 29,8 miliardy korun. To je mnohem méně než v roce 2007, kdy objem těchto projektů dosáhl 70,9 miliardy korun.

V roce 2006 CzechInvest asistoval u investičních projektů za 114 miliard korun.

"Řekla bych, že se na tu úroveň v dohledné době nevrátíme," uvedla už dříve šéfka CzechInvestu Alexandra Rudyšarová. "Myslím, že před sebou máme možná i deset let. Ekonomika sice poroste pomalu, ale jistě," řekla.

 

 

Právě se děje

Další zprávy