Česko zalije mléko.Farmáři vylijí na protest hektolitry

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 10. 2009 11:30
Zemědělci naplánovali na čtvrtek demonstraci. Prodělávají už rok
V dubnu zablokovali zemědělci na několika hlavních tazích dopravu.
V dubnu zablokovali zemědělci na několika hlavních tazích dopravu. | Foto: Jan Langer

Brno - Další vlna mléčných protestů se přelije přes Česko už ve čtvrtek. A to doslova - chovatelé dojného skotu se chystají vylít na několika místech do polí desetitisíce litrů mléka.
 
Zatím nejradikálnější protest proti nízkým výkupním cenám mléka oznámil dnes prezident agrární komory Jan Veleba. "Je to reakce na dění v Evropě, kde podobné mléčné stávky již nějakou dobu probíhají," uvedl Veleba s tím, že přesná místa upřesní na zítřejší tiskové konferenci.

Agrárníky neuspokojily v poslední době ani kroky Evropské unie, ani plány ministerstva zemědělství. Před týdnem eurokomisařska pro zemědělství Mariann Fischer Boelová přislíbila, že Unie pomůže chovatelům mimořádnou dotací ve výši 300 milionů eur z rozpočtu na příští rok.

"Je to naprosto bezzubé, připadá mi to spíš jako mediální trik paní komisařky. Tato pomoc by ve výsledku znamenala příspěvek asi pěti haléřů na litr mléka, a to ještě v polovině příštího roku," vysvětlil Veleba, proč takový příspěvek nemá smysl.

Přitom farmáři už víc než rok na každý litr doplácejí kvůli nízkým výkupním cenám dvě koruny. Zemědělcům se nelíbí ani přístup ministerstva zemědělství. "Letos má dotace u mléčných krav dokonce klesnout, zatímco u masného skotu stoupnout. To už mi připadá téměř jako výsměch," podotkl Veleba.

Pod tlakem nízkých cen už někteří farmáři začali vybíjet své chovy dojných krav. V posledním půlroce se jejich stavy snižují. Naposledy na své potíže zemědělci upozornili letos na konci dubna, kdy zablokovali několik hlavních tahů.

 

Právě se děje

Další zprávy