Poděbradští skláři po roce zase pracují

hp
21. 10. 2009 13:06
Poděbradské sklárny poprvé od loňského září spustily výrobu.
Sklárny v Česku se pomalu vrací k životu. Ilustrační foto.
Sklárny v Česku se pomalu vrací k životu. Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Po více než roce, začaly Sklárny Bohemia v Poděbradech znovu vyrábět sklo. Výroba se tu zastavila loni v září, kdy skupina BCT, která sklárny vlastnila, vstoupila kvůli nedostatku provozního kapitálu do insolvenčního řízení. O práci tehdy přišlo 440 lidí.

Zkrachovalé Sklárny Bohemia ale letos odkoupila za 61 milionů společnost Crystal Bohemia. Jak řekl ČTK předseda její dozorčí rady Pavel Louda, podnik momentálně zaměstnává 218 lidí, v blízké budoucnosti ale firma plánuje stavy zaměstnanců zvýšit.

"Plánujeme zhruba během čtyř týdnů doplnit počet zaměstnanců na 270. Nevylučujeme však další přibírání lidí," uvedl Louda. "Problémem pro nás je sehnat zejména odborné profese, s tím se nyní potýkáme," dodal.

Podle Loudy má firma zakázky na tři měsíce. Až 90 procent své produkce vyváží do zahraničí, především do arabských zemí. 

"Dřív byly sklárny hodně závislé na USA a když tam pak začala krize, tak se to okamžitě projevilo. Tomu se chceme vyhnout. Samozřejmě kontakty v USA se pokoušíme znovu navázat," řekl Louda. Firma se podle jeho slov chystá svůj vývoz zaměřit i na další země. 

Před třemi týdny ohlásil návrat na sklářský trh i podnik Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou, který stejně jako poděbradské sklárny odkoupila společnost Crystal Bohemia.

Na začátku října tam začala fungovat první sklářská pec a do práce nastoupilo 74 zaměstnanců s tím, že desítky dalších nastoupí do konce měsíce. Bývalý vlastník Bohemia Crystalex Trading tam svým krachem loni v říjnu připravil o práci 1200 zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy