Rakousko nechce české živnostníky, jde proti právu EU

Tomáš Fránek
30. 10. 2009 20:01
Problémy mají zedníci, truhláři nebo malíři
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Rakouské úřady výrazně komplikují život českým živnostníkům, kteří chtějí přijmout zakázky v zemi pod Alpami.

Po zednících, truhlářích, malířích a dalších řemeslnících totiž rakouští úředníci požadují nové, aktuální osvědčení potvrzující všechny důležité informace o vzdělání a praxi. Jde o osvědčení navíc, které zahájení prací zdržuje a může vést až k tomu, že živnostníci o zakázku v Rakousku přijdou.

Doložte to znovu

Čeští živnostníci přitom rakouským úřadům předkládají osvědčení, které podle evropských norem vydává české Ministerstvo obchodu a průmyslu.

"Jde o dokument, který je zdrojem podstatných informací - jako je například obsah i délka vzdělání," napsali zástupci českého systému Solvit, který je určen na mimosoudní řešení sporů v rámci unie, v novém newsletteru, kde mapují situaci na evropském trhu.

Rakouští úředníci přesto, že je české osvědčení vydáno na neomezenou dobu, tento dokument v několika případech neuznali a chtěli doplnit další údaje. Podle českých zástupců Solvitu neoprávněně a v rozporu s evropským právem.

Pokud chce totiž podnikatel poskytovat svoje služby dočasně a příležitostně v jiném státě Evropské unie, nemusí žádat o povolení, podle směrnic EU musí pouze ohlásit, že bude určité práce vykonávat.

Rakouský požadavek na doložení aktuální údajů o podnikání ale směřuje k procesu uznávání odborné kvalifikace. "To je v těchto případech zcela zbytečné. Odborná způsobilost je dokládána živnostenským listem, který je také rakouským úřadům překládán," uvedli zástupci Solvitu.

Časté problémy v cizině

Podobný spor už řešil také Evropský soudní dvůr. Ten v několika svých verdiktech rozhodl, že stupňování požadavků pro živnostníky nabízející práci v jiném členském státě EU je nepřiměřené a v rozporu s ideou volného pohybu služeb.

Češi podobné problémy v zahraničí řeší poměrně často. Jde o problémy, které se týkají nemocenského pojištění, otevření pracovních trhů či výplaty v eurech nebo librách namísto českých korun.

Český taxikář tak už například uspěl se stížností na diskriminační postup rakouské obchodní komory, která mu nechtěla dát povolení pro řidiče taxislužby.

Komora totiž nechtěla uznat řidičský průkaz vydaný v Česku, a taxikáři tak bránila složit zkoušku potřebnou k získu povolení působit v Rakousku.

Starosti s nedodržováním předpisů Evropské unie uvnitř jejích hranic však nemají jen občané České republiky. V poslední době například síť center pomohla belgickému veterináři, kterému francouzské úřady odmítly uznat jeho kvalifikaci, nebo portugalskému kapitánovi rybářské lodi s uznáním jeho kapitánského oprávnění ve Španělsku.

 

Právě se děje

Další zprávy