Myslíte, že vás zasáhla krize? Tak to jeďte do Bruntálu

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 10. 2009 7:13
Bruntál je nejchudším okresem v Česku, před rokem tu bylo jen 10% nezaměstnaných
Najít nezaměstnaným místo je v na Bruntálsku nejtěžší v republice.
Najít nezaměstnaným místo je v na Bruntálsku nejtěžší v republice. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Na mapě je dělí jen málo přes 250 kilometrů. Na žebříčku bohatství mezi nimi však stojí 75 okresů České republiky.

Zatímco Praha je mezi okresy bezkonkurenčně nejmajetnější, s kupní silou svých obyvatel převyšující průměr republiky o 31 procent, Bruntálsko je zase jednoznačně nejchudší. Do republikového průměru mu co do kupní síly chybí 14,5 procenta.

Vyčíslila to ve svém průzkumu společnost Incoma Gfk. Spolu s Prahou obsadily vrcholek žebříčku ještě dva "pražské" okresy. Stejně se mezi nejchudšími ocitlo Karvinsko, Hodonínsko nebo Frýdecko-Místecko.

Souvislost mezi nedávno zveřejněnými údaji o nezaměstnanosti je více než zřejmá. Na Bruntálsku připadá na jedno volné pracovní místo v současné době přes padesát nezaměstnaných. A patří mezi okresy s nejvyšší nezaměstnaností.

Před rokem bylo lépe, úder byl tvrdý

Ještě před rokem přitom situace tak bezútěšná nebyla. "V loňském roce jsme mívali v průměru pět set volných míst. Letos se tohle číslo pohybuje mezi 140 a dvěma sty," vysvětluje ředitel bruntálského úřadu práce Milan Horna.

Potíž na Bruntálsku je ta, že nadpoloviční většina lidí, dokonce přes 60 procent, pracuje v průmyslové výrobě. Tu smetla krize jako první a leží na ní nejtíživěji. Přitom průměr v celé republice je 40 procent lidí zaměstnaných v průmyslu.

"Tahle takzvaně sekundární sféra je na výkyvy velice citlivá. Firmy teď bojují o přežití, moc práce nemají, nemají tedy důvod vytvářet nová místa. I proto je náš okres tak zranitelný. Ale třeba Novojičínsko je na tom obdobně," doplnil Horna.

Po přelomu loňského a letošního roku, kdy bylo z podniků v okrese hromadně propuštěno na pět stovek lidí, už žádné další velké propouštění nenásledovalo. "Ale je to tak, že všichni propouští trochu," dodal šéf úřadu práce.

V některých částech okresu vyletěla nezaměstnanost i nad 20 procent. A to byl teprve únor. Údaj za celý okres se ustálil na čtrnácti procentech. Přitom před rokem v září stačilo na vyjádření míry nezaměstnanosti na Bruntálsku jednociferné číslo. Dosáhla 9,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy