14 x porušený zákon, tak se v Brně opravovalo náměstí

Tomáš Fránek
30. 9. 2009 17:48
Oprava náměstí Svobody stála 180 milionů korun
Na náměstí Svobody se konají všechny velké demonstrace ve městě
Na náměstí Svobody se konají všechny velké demonstrace ve městě | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Brno -  Jeden z největších projektů brněnské radnice v posledních letech, opravy centrálního náměstí Svobody, provází podezření z několikanásobného porušení zákona.

Kontrolní zpráva, při které úředníci z magistrátu zakázku prověřovali, totiž uvádí čtrnáct porušení zákonů a dalších právních předpisů.

Oprava náměstí Svobody si vyžádala více než 180 milionů korun. Řemeslníci položili novou dlažbu z mrákotínské žuly, opravili morový sloup a vybudovali nové vodní prvky včetně kašny ozdobené verši Jana Skácela. Celou rekonstrukci přitom zadalo bývalé vedení magistrátu, kde měla hlavní slovo ODS.

Účelové dělení

Kontrola přitom zjistila účelové dělení zakázky, nesplnění povinnosti jednat transparentně nebo uzavření smlouvy, která nebyla v souladu s vybranou nabídkou. 

Rekonstrukci náměstí tak byla rozdělena na dvě různé akce, město tak nemuselo vypsat výběrové řízení na některé práce. Navíc v zakázce na hlavní opravu náměstí nevyloučilo dvě firmy, které nesplnily všechny předpoklady.

Porušení zákonů a právních předpisů provázely také obnovu Mariánského morového sloupu

Kontrolu nařídil primátor Brna Roman Onderka na návrh Strany zelených. O tom, zda bude za rekonstrukci náměstí někdo potrestán, budou jednat zastupitelé příští týden.

„Zelení budou trvat na tom, aby byly zveřejněny podrobnosti o porušení zákonů a veřejnost byla seznámena s opatřeními, která riziko chyb do budoucna vyloučí," uvedla Jana Drápalová, předsedkyně klubu zastupitelů Strany zelených.

Bývalé vedení radnice zatím kontrolní zprávu nekomentovalo s tím, že si ji musí prostudovat.

Sporná oprava

Rekonstrukci náměstí, které začala v roce 2003 a skončila po třech letech, provází spory dlouhodobě. Po mnoha stížnostech Brňanů na neútulný vzhled náměstí, kterému se přezdívá betonové letiště, magistrát v roce 2008 rozhodl, že na náměstí přibudou stromy a lavičky.

Náměstí Svobody ale bylo také vyhlášeno nejlépe zrekonstruovanou stavbou roku 2006 v kraji.

Opravy náměstí navíc provázel soudní spor, zda město Brno ukradlo dvěma architektům návrh na opravu náměstí Svobody. Soud ale vyhověl městu a rozhodl, že je v právu.

Opravené náměstí se kolaudovalo se těsně před komunálními volbami, v nichž v roce 2006 zvítězila ODS. Ta ale nakonec kvůli dohodě dalších stran skončila v opozici.

 

 

Právě se děje

Další zprávy