Ryanair vozil zadarmo komisaře, firmy chtějí Lisabon

Tomáš Fránek
30. 9. 2009 10:52
Pro přijetí smlouvy jsou malé i velké firmy
Foto: Aktuálně.cz

Dublin -  Malé i velké irské firmy tlačí na to, aby lisabonská smlouva při druhém referendu v zemi pátek prošla.

Asociace malých firem tak zveřejnila jenom pár dní před hlasováním výsledky ankety, podle které tři čtvrtiny firem v zemi věří, že by odmítnutí lisabonské smlouvy mělo špatný vliv na podnikání.

Unie nás chrání

A velké firmy jako Ryanair nebo Intel do kampaně za přijetí smlouvy vložily spoustu peněz.

Šéf nízkonákladových aerolinek Ryanair Michael O'Leary, který byl minule proti, do kampaně vložil půl milionu eur (12,5 milionu korun), další statisíce utratila na inzeráty a plakáty irská pobočka společnosti Intel.
¨
"Euro a Evropská unie nás zachránily před důsledky našeho hrozivého řízení ekonomiky," řekl O'Leary.

Hostem kampaně Ryanairu byl i bruselský komisař pro dopravu Antonio Tajani, podle kritiků přijetí smlouvy ale udělal chybu, že cestoval letadlem Ryanair zadarmo.

Ředitelka Asociace malých firem Patricie Callanová podle serveru Euroactiv.sk uvedla, že přijetí smlouvy bude ve prospěch pracovních míst, investic i růstu hospodářství.

Do kampaně za přijetí smlouvy se zapojily i silná odborové a zaměstnavatelské svazy. „Míra hospodářské krize odhalila, jak zranitelná je malá irská ekonomika. Proto potřebujeme silnou Evropu, abychom mohli společně čelit výzvám," řekl zástupce svazu IBEC Brendan Butler.

Odmítnutí je katastrofa

Podle šéfa svazu zaměstnavatelů IBEC Dannyho McCoye by odmítnutí bylo katastrofou.

„Minule jsem byl proti smlouvě. A i když jde o stejný dokument, uvědomil jsem si, že nacionalistické názory musíme překonat pro dobro země," řekl Euroactivu jeden z irských podnikatelů.

Podle kritiků ale smlouva povede ke zhoršení postavení zaměstnanců.

 

 

Právě se děje

Další zprávy