Dopravě v Česku stále hrozí stávka, odbory vyčkávají

Ekonomika Ekonomika
29. 9. 2009 17:08
Premiér přislíbil splnění jednoho z mnoha požadavků, odbory si teď počkají.
Pokud obdoráři hrozbu splní, zastavily by se hlavně vlaky, autobusy a pražská hromadná doprava.
Pokud obdoráři hrozbu splní, zastavily by se hlavně vlaky, autobusy a pražská hromadná doprava. | Foto: Martin Novák

Praha - Hrozba dopravní stávky trvá i po dnešním setkání odborářů s premiérem Janem Fischerem. A to přestože se dohodli, že výběrovým řízením na rychlíkové vlaky bude předcházet přijetí nového zákona o veřejné dopravě.

Důvodem je to, že pozastavení výběrových řízení až do dokončení připravovaného zákona je pouze jedním z požadavků odborářů. Právě tento zákon by měl mimo jiné upravit pravidla pro výběrová řízení tak, aby se celý proces zprůhlednil. Zákon by měl být hotov už letos na podzim.

A právě krátký čas potřebný k jeho dokončení je důvodem, proč odboráři stávkovou pohotovost zatím neodvolají. „Nebudeme odvolávat stávku jen na základě předběžných slibů. Je připravena a o jejím dalším osudu se nyní budou radit jednotlivé organizace," uvedl šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajblík.

Odborářům se i nadále nelíbí připravovaná výběrová řízení na dopravce v některých regionech nebo podle jejich názoru nedostatečné investice do dopravy ze strany státu.

Zakázky na rychlíkové vlaky se chystá vypisovat ministerstvo dopravy, které plánuje liberalizovat až tři čtvrtiny trhu. Odboráři ale namítají, že právě dálkové tratě jsou jediné ziskové a že současným dopravcům vynahrazují ztráty v místní dopravě.

 

Právě se děje

Další zprávy