Brněnská Lachema končí, propustí všech 400 zaměstnanců

Ekonomika Ekonomika
21. 9. 2009 15:25
Majitel už v lednu uzavřel vývojové oddělení
Pliva-Lachema vyráběla léky, kterým už vypršela patentová ochrana. Ilustrační foto.
Pliva-Lachema vyráběla léky, kterým už vypršela patentová ochrana. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Čtyři stovky lidí pracující v brněnské farmaceutické společnosti Pliva-Lachema, kteří unikli propouštění letos v lednu, přijdou o práci do konce roku. Závod totiž ukončí provoz. Jako první o tom informoval server iDnes.

Po šestapadesáti letech tak v továrně skončí výroba léků, pokračovat bude jen výroba diagnostických přístrojů.

"Kupce se podařilo najít pouze pro část Plivy-Lachemy, která od roku 2005 vyrábí diagnostická zařízení. Tato výroba proto bude pokračovat dál," řekl ČTK Pavel Košek, mluvčí společnosti Teva Pharmaceuticals, která Lachemu koupila na konci minulého roku.

Pokračovat v tradici farmaceutické výroby ale izraelská společnost nechtěla. Pliva-Lachema se zabývala hlavně výzkumem, vývojem a výrobou generických léčiv pro nádorová onemocnění. Má tedy stejný předmět zájmu jako mateřská společnost

Ta však letos v lednu uzavřela vývojové oddělení Lachemy a propustila 150 zaměstnanců. "Vedení nám řeklo, že jsme pouze výrobní firma bez strategie a obchodní sítě, takže o nás nikdo nemá zájem. Není divu, poslední velkou ránu nám zasadila sama Teva, tím, že rozpustila výzkum," řekl iDnes šéf odborů ve společnosti Pavel Zakopal.

 

Právě se děje

Další zprávy