Skanska propustí 1200 lidí, nejvíc ze staveb

Ekonomika Ekonomika
9. 9. 2009 14:50
Výpověď už ve stavební firmě letos dostal stejný počet lidí. Místa mizí v celém stavebnictví.

Brno - I na giganty doléhá ekonomická recese, která zahnala na ústup stavební boom z loňského roku. Obr mezi stavebními firmami v České republice, společnost Skanska, oznámil propuštění 1 200 zaměstnanců, což představuje asi pětinu všech lidí, které zaměstnává. Informoval o tom server iDnes.cz.

Předseda představenstva společnosti Dan Ťok řekl serveru, že propuštění lidé dostanou odstupné ve výši šesti měsíčních platů a společnost opustí na přelomu roku. Důvodem je kromě klesajícího objemu zakázek také snaha o větší efektivitu.

Skansku opustí zaměstnanci téměř všech profesí, nejvíce budou ale propouštěním postiženi lidé přímo na stavbách. Mezi propuštěnými jich budou dvě třetiny, zbylou třetinu doplní zaměstnanci z kanceláří.

Pokud se situace ve stavebnictví opět obrátí k lepšímu, slibuje Skanska, že při výběrových řízeních dá přednost těm, kdo pro ni v minulosti pracovali.

"Jednou z nejdůležitějších součástí restrukturalizace jsou nová organizační schémata divizí, úseků i odborů. Hlavním výsledkem je zvýšení produktivity a snížení nákladů, což skupině umožní lépe čelit současné hospodářské situaci," potvrdil ČTK Ťok.

U největší stavební firmy v Česku nejde letos o první propouštění. V roce 2009 už ji opustilo 400 lidí, dalších osm set odchod ještě čeká. Provozní zisk Skansky se snížil už vloni v porovnání s rokem 2007, a to o 18 procent. Tržby jí však stouply o pět procent a dosáhly 37,6 miliardy korun.

Zmizí desetina míst ve stavebnictví

Přestože podobně masové snižování stavů zatím žádná další velká stavební firma nevyhlásila, letos má ve stavebnictví zmizet 37 tisíc pracovních míst, tedy asi desetina současného počtu. Po započítání oborů, které jsou na stavebnictví navázané, to může být dokonce 150 tisíc pracovních míst.

Alespoň tak to odhaduje prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš pro ČTK. Výstavba nových bytových projektů se podle něj zcela zastavila, nevyhlašují se ani veřejné zakázky. "Situace u firem není dobrá," konstatoval Matyáš.

Podle údajů Českého statistického úřadu se stavební výroba v letošním prvním pololetí propadla o 4,8 procenta, ubylo i vydaných stavebních povolení, a to o 7,7 procenta. Samotné stavební firmy podle průzkumů odhadují, že letošní rok bude pro stavebnictví znamenat i 11procentní útlum.

 

Právě se děje

Další zprávy