Česká ekonomika je na dně, krizi teď pocítí domácnosti

Karel Toman
8. 9. 2009 17:00
Propad české ekonomky se zřejmě zastavil, domácnosti teď ale zatíží propouštění
Propouštění v Bohumíně... Ilustrační snímek
Propouštění v Bohumíně... Ilustrační snímek | Foto: Tomáš Netočný

Praha - Čerstvá data statistiků o vývoji nezaměstnanosti a HDP znovu nedala jasnou odpověď na otázku, zda má česká ekonomika to nejhorší za sebou.

Meziroční propad HDP v druhém kvartálu ve výši 5,5 procent je nejhorší v novodobé historii země a překonal i sousední Slovensko. V mezičtvrtletním srovnání ale hospodářství "rostlo" o 0,1 procenta.

Jak si to vyložit?

"Je to spíš potvrzení toho, že to nejhorší máme ještě před sebou," zhodnotil je například ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl.

"Myslím, že hospodářství má to nejhorší za sebou," komentoval naopak stejná data ekonom ČSOB Jan Bureš.

Potvrdili tak, že budoucnost české ekonomiky hodně závisí na míře optimismu či naopak skepse, s kterou se na ni pozorovatel dívá. Optimisté mají možná mírně navrch. Zatím.

Prázdné sklady věští obnovení výroby

"Při pohledu do minula se jedná o zhoršení. Kdybychom se měli dívat do druhého pololetí letošního roku, nevnímám ta čísla tak negativně," tvrdí optimističtěji naladěný Bureš.

Fakt, že za propad HDP může hlavně výprodej skladů, dává podle něj naději na solidnější oživení v příštím pololetí. Stejně věc vidí i David Marek, analytik poradenské firmy Patria Finance.

"Pokles zásob, který nastal v prvním čtvrtletí a opakoval se i ve druhém, dává naději na růst v dalších čtvrtletích. Dříve nebo později se tyto zásoby budou muset doplnit a to by znamenalo zvýšení průmyslové produkce," věří Marek.

"První pololetí bylo extrémní, díky stabilizaci v západní Evropě by mohlo být druhé pololetí lepší," připomíná Bureš nadějné známky oživení u našich největších obchodních partnerů, hlavně v Německu.

Škodovka v křištálové kouli

Michl je ale ve svých odhadech přece jen opatrnější. Současný mírný mezikvatrtální růst podle něj nepřesáhl míru statistické chyby. Obává se naopak, že vládám dojde dech s podpůrnými balíčky a ekonomika tak výrazněji a hlavně trvaleji neoživí.

"Já to vidím na Škodovce. Ta nejdřív propustila lidi a prodávala zásoby. Pak v Německu najelo šrotovné a zase je nabrala. Teď záchranné balíčky včetně šrotovného pomalu skončí a Škodovka je podle mně znovu bude muset propouštět," tvrdí Michl. Český průmysl tak podle něj čeká nejméně rok dlouhá hluboká restrukturalizace.

(Text pokračuje pod fotogalerií)

Spíše na „skeptičtější" stranu se přidává i ekonom David Karbsol ze Saxo Bank. Také podle něj oživení v Německu nevydrží věčně. "To ovlivní také Českou republiku, které v roce 2010 předpovídáme mírný pokles HDP o 0,8 %," je přesvědčen Karbsol a dodává, že "recese bude trvat déle, než předpovídá většina analytiků."

Další vývoj české ekonomiky tak podle Michla nezávisí ani tak na tolik zdůrazňovaném exportu jako spíš na spotřebě domácností.

"Záleží na tom, jestli začnou šetřit nebo ne. Pokud ano, to nejhorší za sebou nemáme a čeká nás vývoj ve tvaru křivky W," naznačuje, že po krátkém oživení může přijít další propad.

Právě na domácnosti teď přitom podle ekonomů přejde velká část zátěže ekonomické recese. Tu totiž dosud nesly firmy. Aby však zachránily holý život, musejí teď propouštět.

Předseda unie malých a středních podniků David Štěch předpovídá, že dříve nebo později Česko překoná magickou hranici 10 procent nezaměstnaných. Oproti srpnovým 8,5 procentům by tak lidí bez práce přibylo o 90 tisíc na zhruba 570 tisíc.

Domácnosti čeká těžký rok

A situace na trhu práce se jen tak nezlepší. "Aby firmy mohly zase přijímat zaměstnance a popřípadě zvyšovat mzdy, potřebují známky trvalejšího oživení. Zatím tu máme jen známky určité stabilizace ekonomiky," tvrdí Marek.

Podle Bureše musí výraznější tvorbě nových míst předcházet meziroční růst ekonomiky alespoň o tři procenta. V pololetí příštího roku proto čeká jen velmi mírné zlepšení na trhu práce.

"Situace pro domácnosti nadále nemusí být nijak lehká," uznává Bureš.

 

Právě se děje

Další zprávy