Nezaměstnaných je téměř půl milionu, tedy 8,5 procenta

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 9. 2009 9:15
Nezaměstnanost vzrostla o destinu procenta. V Česku nemá práci 494 tisíc lidí.
Stovky nezaměstnaných zůstanou i po podnicích, které stěhují svou výrobu mimo Českou republiku.
Stovky nezaměstnaných zůstanou i po podnicích, které stěhují svou výrobu mimo Českou republiku. | Foto: Jan Langer

Brno - Sice pomalu, ale vytrvale se míra nezaměstnanosti v České republice blíží k deseti procentům. Podle právě zveřejněných údajů ministerstva práce a sociálních věcí dosáhla v srpnu 8,5 procent, což znamená, že bez práce bylo celkem 493 751 lidí.

Aktuální údaje tak potvrdily předpovědi oborníků. Navzdory setrvalému růstu předpovídají analytici, že rychlost, s jakou přibývalo nezaměstnaných letos na jaře, už se nevrátí.

"Oproti předchozímu měsíci se v srpnu zlepšilo umístění uchazečů na trhu práce. Zároveň v srpnu kulminoval příval nových nezaměstnaných absolventů škol. Vzhledem k této skutečnosti je výsledek srpnové statistiky registrované nezaměstnanosti poměrně příznivý," poznamenal ke statistice hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Zpomalilo také tempo, jakým mizí volná pracovní místa. V srpnu jich oproti červenci ubylo jen 466 na rozdíl od přecházejících měsíců, kdy místa mizela po tisícovkách. Přesto na jedno volné pracovní místo připadalo hned dvanáct uchazečů o práci. 

Odborníci se však shodují, že vyhráno česká ekonomika zdaleka nemá. S koncem šrotovného v Německu, které dodalo impuls výrobě v automobilkách i u jejich dodavatelů, očekávají na podzim další vlnu propouštění v důsledku nedostatku zakázek.

Prognóza, která tipuje překročení desetiprocentní hranice nezaměstnanosti na začátek příštího roku, se zatím stále nemění.

Pomáhají peníze z Unie i od spořitelny

Současně s přibývajícími stovkami nezaměstnaných i nadále valem mizí pracovní místa. Určitou pomoc pro ty, kdo se chtějí učit, představují rekvalifikační kurzy. Úřady práce se snaží jejich nabídku rozšiřovat s využitím financí z Evropského sociálního fondu.

Pomáhat se snaží i některé soukromé společnosti. Česká spořitelna například informovala o tom, že pro své klienty, kteří přišli o práci, uvolní milion korun na pomoc při hledání nového zaměstnání. Banka přitom spojila síly s personální agenturou Manpower.

"Někteří klienti se v poslední době ocitli v situaci, kdy ne vlastní vinou ztratili práci, a dostali se tak i do problémů se splácením úvěrů. Nejlepším řešením je co nejrychlejší návrat do práce. Proto podporujeme tento projekt, který pomáhá zvýšit šance najít si nové zaměstnání a udržet si tak svou životní úroveň," uvedl Martin Techman, ředitel rozvoje obchodu České spořitelny.

Někteří raději pracují načerno

Navzdory mizejícím místům a přibývajícím nezaměstnaným však mají některé podniky stále problém obsadit volná místa. A v některých případech nejde o to, že by chyběli odborníci.

"Od začátku roku 2009 soustavně nabízíme asi 50 pozic telefonních operátorů, administrativních zaměstnanců nebo team leaderů s nástupním platem od 13 do 17 tisíc korun. Narážíme však na úskalí zdejšího pracovního trhu. Uchazeči nemají o pozici zájem, raději existují v šedé zóně ekonomiky, pracují na dohodu o provedení práce, a částku, která přesahuje zákonem povolený limit, si nechávají vyplácet na ruku," posteskl si Miroslav Babka, provozní ředitel společnosti ActiveCall.cz, která působí na Ostravsku.

 

Právě se děje

Další zprávy