V Siemensu hrozí stávka. Kvůli nefér propouštění

Tomáš Fránek
4. 9. 2009 14:10
Odboráři viní firmy z neseriózního jednání
Zaměstnanci demonstrují před sídlem firmy Siemens Kolejová vozidla na Zličíně.
Zaměstnanci demonstrují před sídlem firmy Siemens Kolejová vozidla na Zličíně. | Foto: Aktuálně.cz

Zábřeh -  Společnosti Siemens hrozí v Česku stávka.

Do stávkové pohotovosti totiž vstoupili odboráři v zábřežském závodu společnosti Siemens NST Trutnov. Podle odborů vedení firmy nepostupuje fér k zaměstnancům, které propouští.

Od začátku roku dostaly podle odborů výpověď zhruba dvě třetiny z původních 96 zaměstnanců zábřežského závodu.

Nejistota děsí

"Dlouhodobá nejistota a neschopnost firmy komunikovat se zástupci zaměstnanců je hlavním problémem, který rozhodl o vyhlášení stávkové pohotovosti. Pokud vedení firmy jednat nebude, jsme připraveni jít do stávky," uvedl šéf odborového svazu KOVO Josef Středula.

Podle něj se dnes uskutečnilo jednání s vedením firmy, to ale nemělo žádný konkrétní výsledek. "Takovým způsobem velké firmy typu Siemensu v Česku nepopostupují," řekl.

Mluvčí Siemensu pro Českou republiku Petr Sedláček ČTK řekl, že vedení firmy má zájem komunikovat se zaměstnanci. "Již v tuto chvíli probíhá jednání managementu závodu a odborové organizace. Rozhodně se nejedná o dalším propouštění, nic takového se nechystá," uvedl.

Nevíme, co bude dál

Podle Sedláčka by měl zábřežský závod nadále fungovat. "Otevřeno je ale více variant, v jaké formě. Jednou ze zvažovaných možností je prodej závodu," řekl Sedláček.

Siemens už letos v létě oznámil, že končí pražský závod Siemens Kolejová vozidla. Firma propustila všech devět set lidí.

V Česku má Siemens registrovánu asi třicítku společností, které zaměstnávají zhruba 12 500 zaměstnanců, čímž se řadí mezi největší zaměstnavatele v zemi.


 

Právě se děje

Další zprávy