Kartářka je v krizi Wall Streetem a kostelem v jednom

Karel Toman
30. 8. 2009 17:15
Trh s orientací v budoucnosti kvete. Kromě ekonomů to pocítily i kartářky

Praha - Kartářky toho mají s ekonomy společného překvapivě mnoho. Věští budoucnost z papírů a čísel, jsou poznat podle šatů a zájem o jejich služby v krizi roste.

"Lidí teď chodí víc," ujišťuje třeba Renáta Procházková z Kolína, která už deset let vstupuje do lidských osudů prostřednictvím mariášových a tarotových karet.

V čase velkých nejistot se lidé zkrátka víc bojí zítřka. Jak nepříjemně si s námi krize pohrává, tak vědmy a astrologové slyší rovnou "z ulice". Neumí to sice kvantifikovat, dopad krize na jejich klienty je ale citelný.

Dominový efekt mezi nebem a zemí

"Nárůst klientů pozoruji u živnostníků a majitelů menších firem, kterým se zhoršuje ekonomická situace," potvrzuje astrolog a bývalý ministr obrany Antonín Baudyš. "Ti, co žili z ruky do úst už dřív, jsou na tom teď opravdu špatně," dodává.

"To má samozřejmě dominový efekt na rodinný život a partnerské vztahy, což se zase zpětně projevuje menší soustředěností a zhoršeným pracovním výkonem," popisuje začarovanou spirálu.

"Ekonomická krize má zkrátka širší souvislosti a ty se teď u mých klientů projevují," naznačuje Baudyš. "Není to jev dramatický, je ale jednoznačně citelný," dodává.

"Ne že by to byl každý druhý klient. Pracovní věci teď ale lidé řeší opravdu často," potvrzuje kartářka Procházková.

Okruh problémů, s kterými se lidé obracejí na "vyšší síly", je podle lidí z oboru vesměs všude stejný: obavy podnikatelů z krachu, zaměstnanců ze ztráty místa, rodin z neschopnosti splácet půjčky a hypotéky. A hlavně toho, jak to všechno ovlivní jejich vztahy.

Konkurence na trhu s budoucností

Kartářka Dagmar Kludská
Kartářka Dagmar Kludská | Foto: čtk

"Je toho opravdu hodně," souhlasí také Sylvie Malíková astroložka a věštkyně z Kroměříže, na jejímž sedmibodovém seznamu nabízených služeb figurují "Finanční perspektivy a prognózy" na druhém místě hned za "Výkladem budoucnosti".

Statistiky o tom, s jakými okruhy problémů lidem nejčastěji pomáhá, si podnikatelka s uměleckým jménem Madam Sylvie nevede. Nárůst "poptávky" na téma "jak ven z krize" ale za poslední rok odhaduje na pětinu.

I jí klientů díky krizi spíš přibylo. Ne všechny její kolegyně ale mají to štěstí.

"Krizi pociťuji od ledna spíš já. Mám teď opravdu míň práce," tvrdí Jaroslava Haloudková z Benátek nad Jizerou, která se jako profesionální kartářka živí přes deset let.

"Konkurence v oboru je strašně veliká, spoustu lidí to navíc dnes dělá načerno. Jen si na netu projděte, kdo tam má uvedené číslo účtu. Kdo ho tam nemá, ten to dělá načerno," popisuje měnící se podmínky na trhu s náhledy do budoucna.

Věštírny místo kostelních kasiček

Rozkvětu živnosti kartářek v souvislosti s hospodářskou krizí si povšiml už zábavný časopis Expres z července roku 1934, upozornil před časem deník Právo.

"Před padesáti lety bylo v celé Praze ne víc než dvacet kartářek, teď se odhaduje počet úředně hlášených kartářek vysoko nad tisícovou číslici," komentovala to pro Právo Iveta Lejsková Vojtová z Újezdu nad Lesy. Podle ní přibylo dnes ve věštírnách oproti minulosti mužů.

Quo Vadis, Lotyšsko?
Quo Vadis, Lotyšsko? | Foto: Karel Toman

Podle loňského průzkumu agentury Median se 73 procent Čechů označilo za nevěřící, což je jedno z nejvyšších čísel v Evropě. Psychologickou potřebu víry tak podle některých odborníků u těchto lidí nahrazuje právě ezoterika věštíren.

Jedno se ale nemění. "Vztahy jsou pořád na prvním místě," tvrdí kartářka Haloudková.

Beze změny tak zůstává i to, na čem - slovy serveru tn.cz - "vědmy v krizi rýžují": tajemná schopnost člověka plácnout se přes kapsu, vylít si srdce se a nakonec si stejně pomoct sám.

 

Právě se děje

Další zprávy