Odstěhovat se za prací? Nepřipadá v úvahu ani v krizi

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 8. 2009 14:00
Lidé práci mění méně často, ale stěhovat se kvůli ní nechtějí.
Pohovory. Ilustrační snímek.
Pohovory. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brno - Udržet si práci co nejdéle, klidně za ní hodinu dojíždět a měnit ji jen při mimořádně výhodné nabídce. Ekonomická recese mění způsob, jakým se lidé na trhu práce v České republice chovají. Podle personálních agentur si jejich klienti práce stále více váží.

"Lidé jsou ochotni akceptovat podmínky, které by pro ně dřív byly nepřijatelné. Nehoní se tolik jen za vidinou vyšší mzdy, dobře si uvědomují, že pokud změní práci, octnou se znovu ve zkušební době, kde jsou nejvíce ohrožení v případě snižování stavu," poznamenal marketingový manažer personální agentury Manpower Jiří Halbrštát.

Dočasná práce? V krizi klidně

Tuto tendenci potvrzuje i čerstvý průzkum personální agentury Grafton, která změny zjišťovala mezi 2500 uchazeči o práci.

„Ekonomická situace a nízký počet pracovních nabídek nutí uchazeče zvažovat všechny typy pracovních smluv. Evidujeme například zvýšený zájem o smlouvy na dobu určitou. Podle našeho průzkumu by vzhledem k ekonomické situaci takovou smlouvu akceptovalo  přes 40 procent dotázaných uchazečů," upozornil Milan Novák, manažer společnosti Grafton pro Českou republiku.

Podle něj také ubývá lidí, kteří by chtěli měnit práci častěji než jednou za čtyři roky. „Jako optimální dobu u jednoho zaměstnavatele vidí 77 procent dotázaných období delší než 4 roky, 42 procent z nich dokonce dobu delší než 6 let. Situace je však jiná, pokud se podíváme na dobu, kterou jsou lidé ochotni vydržet na jedné pracovní pozici," upozornil Novák.

V takovém případě je nejvíce uchazečů ochotno strávit ve stejném postavení maximálně čtyři roky, velká je i skupina ambicióznějších jedinců, kteří bez povýšení vydrží ve firmě maximálně dva roky.

Stěhovat se? V žádném případě

Krize také prodloužila dobu, kterou jsou Češi ochotní strávit na cestě za prací. Podle předchozího průzkumu agentury Grafton je více než polovina uchazečů o práci ochotna cestovat déle než 45 minut.

Přizpůsobení se nové práci však má své hranice. I nadále platí, že přes 40 procent lidí není ochotných se za prací přestěhovat. „Mezi těmi, kdo by se za prací přestěhovali, je pak nejvíce těch, kteří by kvůli odpovídající pracovní nabídce klidně opustili Českou republiku. Tuto možnost potvrdilo téměř 30 procent respondentů," dodal Milan Novák.

Trend běžný v západní Evropě a Spojených státech, kdy jsou lidé ochotni se za prací přestěhovat i s celou rodinou na druhou stranu své země, tak do České republiky stále ještě nedoputoval.

„Češi mají na svůj rodný region velmi silné vazby, stěhování za prací je nejčastější u vysokoškoláků, kteří odejdou do velkého města na univerzitu, navážou tam kontakty a už tam zůstanou," doplnil Jiří Halbrštát.

 

Právě se děje

Další zprávy