Od pádu komunismu nerostla nezaměstnanost tak rychle

Tomáš Fránek
10. 8. 2009 14:15
V Česku bude deset procent lidí bez práce, míní experti
Foto: Jan Langer

Brno - Tak strmý růst nezaměstnanosti Česko zaznamenalo naposledy na počátku devadesátých let po pádu komunismu a startu ekonomických reforem.

A nic nenasvědčuje tomu, že se rychlé zvyšování počtu lidí bez práce brzy zastaví, spíše naopak. Experti z úřadů práce, analytici i průmyslníci jsou přesvědčeni, že se nezaměstnanost v zemi už koncem roku dostane na deset procent. Tolik lidí bez práce Česko ještě nemělo.

Letošní situace na trhu práce je tak kvůli ekonomické krizi velkým skokem zpět. Od roku 2004 totiž nezaměstnanost téměř pravidelně klesala, letos ale roste už od začátku roku.

Rychleji, než se čekalo

"Jen za poslední rok se míra nezaměstnanosti zvýšila o 3,1 procentního bodu. A to současná rekordní čísla propouštění nezahrnují zahraniční pracovníky, kteří odcházeli už v první vlně," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. "Pokračující ekonomická recese i nadále nepříznivě ovlivňuje situaci na trhu práce. Nárůst nezaměstnanosti byl strmější, než se očekávalo. Jedná se o nejvyšší červencový nárůst nezaměstnanosti od vzniku krajského uspořádání," řekl podle ČTK analytik olomouckého úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

Firmy navíc hlásí další propouštění.

Jenom na Vysočině například společnost Žďas na začátku tohoto měsíce uvedla, že propustí 105 stálých zaměstnanců.  Třebíčský strojírenský podnik Uniplet chystá propuštění 35 lidí, armáda dá výpověď 22 z celkových 145 civilních zaměstnanců letecké základny u Náměště nad Oslavou. Hromadné propouštění oznámily také dva podniky na Jihlavsku - v Jihlavě přijde o místo v textilní výrobě asi 25 pracovníků, přes 50 lidí ztratí práci v Telči.

K dalšímu růstu počtu lidí bez místa tak dojde podle Miriam Majdyšové ze zlínského pracovního úřadu zřejmě už v srpnu, kdy na úřady kromě lidí odcházejících z firem zamíří také absolventi. "Ti, kteří si vyčerpali prázdniny, se buď koncem srpna, případně začátkem září zaevidují na úřady práce a může potom dojít k dalšímu poměrně skokovému nárůstu nezaměstnanosti," uvedla Majdyšová.

Růst nezaměstnanosti na deset procent předpovídají Česku i experti ze zahraničí.

Závislost na autech

"Míra nezaměstnanosti v ČR dosáhne v prvním pololetí 2010 úrovně 10 procent. Důvodem je velká závislost na automobilové produkci a exportu obecně. Celková úroveň zaměstnanosti v ČR byla v letech 2007 až 2008  poměrně vysoká v porovnání s trendem v období od roku 1990. Globální recese bude tlačit celkovou úroveň zaměstnanosti zpět k průměru tohoto období, možná i níže. To znamená, že se celková zaměstnanost sníží o další 2,5 procenta proti současnému stavu," uvedl David Karlsbol, analytik Saxo Bank.

Růst míry nezaměstnanosti nad deset procent věští i Svaz průmyslu a dopravy. "Míra nezaměstnanosti dosáhne koncem či na přelomu roku dvojciferného čísla," prognózuje svaz.

Pro odhad vycházel z informací firem, u nichž přetrvávají potíže s nedostatkem zakázek. Proto jsou podniky nuceny redukovat počty pracovních míst či nepřijímat nové pracovníky.

Průmyslníci navíc očekávají, že krize dopadne i na stát, který bude také muset propouštět. "Situaci na trhu práce zhorší podzimní nástup absolventů středních a vysokých škol. Předpokládá se také výraznější propouštění v sektoru služeb a ve veřejné správě," doplnil svaz.

 

Právě se děje

Další zprávy