Nově nezaměstnaní z EU by už osídlili celé Finsko

Ekonomika Ekonomika
31. 7. 2009 12:20
V Evropské unii přišlo za rok o práci pět milionů lidí. Nejhůře je na tom Španělsko, nejlépe Nizozemsko
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brusel - Pokud by se všichni lidé ze zemí Evropské unie, kteří za poslední rok přišli o práci, přesunuli do jediné země, mohli by kus za kus nahradit populaci Finska.

Od loňského června totiž přišlo v celé Unii o práci přes pět milionů lidí, tedy skoro tolik, kolik žije v této severské zemi. V samotné eurozóně to byly více než tři miliony lidí nově bez práce.

Vyplývá to z čerstvě zveřejněných statistik Eurostatu. Úřad uvedl, že za jediný měsíc přišlo o práci v zemích EU téměř čtvrt milionu lidí. Nezaměstnanost v členské sedmadvacítce se tak od května do června zvýšila o desetinu procenta a dosáhla 8,9 procenta.

V eurozóně je výsledné číslo ještě vyšší. Bez práce bylo v červnu dokonce 9,4 procenta lidí. Pro země, které platí eurem, to znamená nejvyšší údaj za posledních deset let.

Na kontinentě už není nouze o státy, kde míra nezaměstnanosti dosáhla dvouciferných hodnot.

Nejhůře je na tom Španělsko s 18,1 procenta, v Litvě dosáhla 17,2 procenta a v Estonsku 17 procent.

V Česku je v porovnání s ostatními členy sedmadvacítky situace o něco růžovější. Eurostat uvádí míru nezaměstnanosti ve výši 6,3 procenta. Údaj se odlišuje od údajů českého ministerstva práce a sociálních věcí, které v červnu vypočítalo osmiprocentní míru nezaměstnanosti. Každá z institucí totiž využívá jinou metodu.

Nejlépe si v počtu nezaměstnaných vedou Nizozemci (3,3 procenta) a Rakušané (4,4 procenta).

 

Právě se děje

Další zprávy