Dav dělníků v Číně ubil k smrti manažera oceláren

Ekonomika Ekonomika
26. 7. 2009 19:17
Dělníkům se nelíbily plány na privatizaci, rozlítilo je manažerovo jednání
Foto: Reuters

Tchung-chua - Jeden manažer byl v pátek ubit k smrti asi tisícovým davem dělníků ocelárny v městě Tchung-chua na severovýchodě Číny. Dalších sto lidí bylo během násilností zraněno.

Příčinou nepokojů byla zamýšlená privatizace státní huti. Lépe řečeno zpráva, že většinový podíl v ní získá ocelárna Ťien-lung. Ta totiž státní ocelárnu Tchung-chua dočasně spravovala už vloni a ubitý manažer tehdy s dělníky údajně zacházel velmi necitlivě.

O události informovala hongongská nevládní organizace Informační centrum pro lidská práva a demokracii. Násilných protestů se podle ní minulý týden v severovýchodní Číně účastnilo celkem na třicet tisíc dělníků.

Smrt v prozatímní kanceláři

Pro tradiční státní ocelárny Tchung-chua pracuje podle deníku Financial Times na 50 tisíc lidí. Jejím vlastníkem je provincie Ťi-lin, která plánuje podnik restrukturalizovat kvůli klesající poptávce po oceli.

Soukromá společnost Ťien-lung Group, jedna z největších čínských soukromých oceláren, navrhla už v roce 2005, že ocelárny převezme. S loňským nástupem globální recese ale z nabídky vycouvala. Nabídla ji opět až nedávno, kdy se v Číně průmyslová poptávka zvýšila.

Soukromá ocelárna vyslala proto do Tchung-chua prozatímního manažera Čchen Kuo-ťün. Ten podle všeho dělníky rozlítil svým povýšeneckým přístupem. Údajně měl prohlásit, že továrnu postaví na nohy pod svým jménem Čchen a skoro všechny dělníky přitom propustí.

„Zatímco bývalí dělníci z oceláren v Tchung-chua berou na důchod jen 200 jüanů měsíčně,  Čchen bral tři miliony jüanů (asi 440 tisíc dolarů, pozn aut.)," sdělila nevládní organizace.

Když se Čchen minulý týden do továrny vrátil, obklopil jeho kancelář velký dav dělníků, který ho nakonec zbil do bezvědomí.

Vně továrny zatím dav zastavoval sanitky, aby se nedostaly dovnitř závodu a nemohly mu tak pomoci. Podle BBC rozbil dav i tři policejní auta.

Soukromí oceláři jsou v Číně na vzestupu

Tisícovkám policistů mobilizovaných místními úřady pak trvalo několik hodin, než dostali situaci zpět pod kontrolu.

Čchen nakonec zraněním podlehl. Jeho smrt společnost Ťien-lung potvrdila, další komentáře ale poskytnout odmítla.

Majitel Ťien-lung Group, Čang Č'-siang, byl roku 2008 desátým nejbohatším mužem Číny a jeho jmění se odhaduje na 2,9 miliardy dolarů.

Soukromí podnikatelé udělali podle Financial Times v posední dekádě do státem vlastněného ocelářství úspěšně pronikají. Obvykle právě nákupem a restrukturalizací podniků v potížích jako je Tchung-chua.

 

Právě se děje

Další zprávy