Nepracovali pro obec, poprvé si šli pro nižší dávky

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 7. 2009 23:00
V některých případech musí s rozezlenými lidmi pomáhat i policie
Mnohým se do veřejné služby nechce. Úředníci doufají, že je snížení dávek přesvědčí.
Mnohým se do veřejné služby nechce. Úředníci doufají, že je snížení dávek přesvědčí. | Foto: Veronika Skálová

Brno - Ústní upozornění, vysvětlování, dopisy, informační letáky. Radnice měst a obcí v Česku zvolily pro informování nezaměstnaných o veřejné službě různé cesty.

Bez ohledu na to jsou však mnozí z těch, kdo se do veřejné služby nezapojili, pobouřeni z náhle snížených sociálních dávek. Ty totiž dostali všichni, kdo o službu neprojevili zájem. Často tak není daleko k ostrým slovům a křiku.

"Máme samozřejmě takové zkušenosti, ale obvykle se vše vyřeší v rámci odboru. Většině stačí znovu vysvětlit, co se děje a že příští měsíc se zapojit mohou. Poslední dobou se to trochu rozmáhá, asi nás berou jako poslední instanci. Pro jistotu jsme domluvení s policií, kdyby někdo dělal větší potíže," konstatoval vedoucí sociálního odboru břeclavské radnice Zdeněk Janíček.

Obecně se úředníci shodují, že křiklounům jen přibyla další záminka k tomu, udělat na úřadě výstup.

"Příjemci dávek byli s dostatečným předstihem upozorňováni na změny, které nastanou od července. Ti, kteří se do veřejné služby nechtějí zapojit, nadávají stejně. Sociální pracovnice si často vyslechnou patřičný komentář, ale to není nic nového," řekla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Hlavní nápor nespokojenců na úředníky teprve čeká. Řada lidí totiž ještě snížené dávky nedostala.

"Asi tři stovky lidí, kterých se to týká, jsme pro jistotu na snížení dávky upozornili písemně a měsíc předem. S ještě větším předstihem samozřejmě věděli o veřejné službě, přihlásilo se však jen 23 zájemců," vysvětlil Roman Burián, mluvčí radnice městské části Brno-střed.

Přítomnost uniforem krotí vášně

Spolupráce s policií nebo strážníky není pro většinu sociálních odborů novou zkušeností. Muži a ženy v uniformách často do sporu ani nemusí zasahovat.

"Většina pracovnic je zkušených a mají různé kurzy, jak zvládat agresivní klienty. Jsou však jedinci, u nichž se dají potíže předpokládat. Pak se domluvíme s městskou policií a stačí, když se strážníci jenom projdou po chodbě," konstatovala Květoslava Zlatušková, vedoucí odboru sociálních služeb na radnici v Uherském Hradišti.

Co je veřejná služba?

Institut, v jehož rámci nabízí města a obce dlouhodobě nezaměstnaným příležitost udržet si pracovní návyky a zvýšit si sociální dávky. Možnost není pro města a obce povinná.

Pro koho je určena:
lidé nezaměstnaní déle než 6 měsíců

Dávky bez veřejné služby:
2 020 Kč

Při odpracování 20 hodin měsíčně: 3 126 Kč

Při odpracování 30 hodin: 3678 Kč

Přímo v Uherském Hradišti veřejná služba nefunguje. Úřad však upozorňoval nezaměstnané, že ji mohou vykonat v okolních městech. "Lidi ale spíš než seznam míst, kde mohou službu vykonávat, zajímalo o kolik se jim dávky sníží," dodala Zlatušková.

Výjezdy na radnice dobře znají i strážníci v jiných městech. "V době výplaty dávek jsou naše výjezdy častější. Ať už se někdo dožaduje pozornosti po skončení úředních hodin nebo přijde podnapilý a chce se hádat. Většinou jde o notorické potížisty," podotkla mluvčí brněnských strážníku Denisa Kapitančiková.

Nízké dávky by měly zvednout zájem

Jaký vliv bude mít snížení sociálních dávek na chování dlouhodobě nezaměstnaných, pro které je institut veřejné služby zaveden, se zvědavostí očekávají v mnoha městech.

"Červenec byl první měsíc, v němž mnozí kvůli nezájmu o veřejnou službu klesli s dávkami na existenční minimum. Doufáme, že je to bude motivovat k zapojení do veřejné služby," uvedla Naděžda Krupczová, vedoucí odboru sociálních věcí mosteckého magistrátu.

Zatím v Mostě projevilo o tuto možnost práce zájem 260 lidí. "Řada z nich už si chce nasmlouvat práci i na příští měsíc. Pomáhají nám i dvě organizace v Chanově a lidé, kteří na sídlišti žijí si chtějí hodiny odpracovat právě tam a pomoci jej zvelebit," upozornil koordinátor veřejné služby v Mostě Jiří Bureš.

Ve Znojmě už zkušenosti s touto motivací mají. "Zatímco v červnu projevilo zájem o veřejnou službu 50 lidí, v červenci to bylo o deset víc a další se hlásí také na srpen. Jiní se ale nechtějí se snížením dávek smířit a odvolávají se," podotkla mluvčí radnice Denisa Šipošová.

 

Právě se děje

Další zprávy