Prakem na stávkokazy. Automobilka Ssangyong v obležení

Ekonomika Ekonomika
20. 7. 2009 14:38
V lakovně plné hořlavin se zabarikádovali dělníci odhodlaní "bojovat na smrt"
Protestujícím se současná dohoda nelíbí, chtějí americké hovězí zase zakázat
Protestujícím se současná dohoda nelíbí, chtějí americké hovězí zase zakázat | Foto: Reuters

Pyeongtaek - Na tři tisíce policistů v obrněných vozidlech a dvě policejní helikoptéry se pokouší ukončit okupační stávku korejské automobilky Ssangyong.

Propuštění dělníci se v továrně koncem května zabarikádovali a na pracovníky, kteří se snaží jít do práce, střílejí matky a šrouby z praků. Pracující tak musí při vchodu do továrny chránit policie ocelovými sítěmi a pojízdnými střechami,

Počet stávkujících v továrně v Pyeongtaek asi 70 kilometrů jižně od Soulu se odhaduje od šesti set do tisíce.

Policejní zásah přišel dnes poté, co vedení společnosti v pokusu okupační stávku ukončit uzavřelo přívod vody a plynu do lakovny, kde protestující přebývají.

Podle mluvčího automobilky je už na tři sta policistů uvnitř továrny, z areálu stoupá černý dým ze zapálených pneumatik. K větším střetům s pracovníky prý ale zatím nedošlo.

V souvislosti s propouštěním už podle některých zdrojů zemřeli čtyři lidé, i když ne v samotných střetech.

Napětí zvyšuje fakt, že v lakovně je 200 tisíc litrů vysoce hořlavých ředitel. "Abychom žili jako skutečné lidské bytosti, jsme připraveni bojovat na smrt," citovala korejská média z prohlášení stávkujících.

Ssangyong je nejmenší jihokorejská automobilka specializující se na výrobu luxusních sportovních "džípů" a sedanů. Patří jednomu z největších čínských výrobců aut, společnosti Shangai Automotive Industry, ta ale během soudem nařízeného bankrotu Ssangyongu ztratila nad automobilkou kontrolu.

O práci přijde přes 2 600 lidí

Za poslední půlrok jí ale propadl prodej o 74 procent. V únoru získala zadlužená firma u soudu ochranu proti věřitelům.

Nové vedení se snaží její úpadek zvrátit masivními škrty a propouštěním. Záchranný plán počítá s propuštěním 2 646 pracovníků, tedy 36 % pracovní síly.

To by podle agentury AFP znamenalo první masivní propouštění v Jižní Koreji od začátku krize v září roku 2008. Přes 1600 pracovníků už údajně dobrovolně odešlo do důchodu.

Na protest proti propouštění stávkující továrnu 21. května obsadili a od té doby se střetávají se "stávkokazy", kteří chtějí jít do práce.

Šance na přežití značky je velmi malá

Podle korejských médií nejméně čtyři lidé kvůli propouštění během stávky zemřeli. Dva na infarkt ze stresu z propouštění, druzí dva si údajně sáhli na život sami.

Podle nového vedení už stávka stála paralyzovanou továrnu přes 180 milionů dolarů v příjmech. Korejský ministr ekonomiky Lee Youn-Ho dnes varoval, že pokud bude blokáda pokračovat, může to nakonec firmu dohnat k bankrotu.

"Šance Ssangyong na přežití je vnímána jako velmi malá," citovala mluvčího automobilky agentura AP. "Pokud bude odstávka produkce pokračovat, insolvence Ssangyong Motor bude nevyhnutelná," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy