Temná vize: Podle OECD zmizí 30 milionů pracovních míst

Ekonomika Ekonomika
15. 7. 2009 10:50
Za úbytkem práce bude zejména světová finanční krize a následný hospodářský útlum
Odborový svaz Verdi, který reprezentuje zhruba 52 tisíc zaměstnanců, žádá vyšší mzdy. Přepážky zejí prázdnotou.
Odborový svaz Verdi, který reprezentuje zhruba 52 tisíc zaměstnanců, žádá vyšší mzdy. Přepážky zejí prázdnotou. | Foto: Reuters

Brasília - Na 30 milionů pracovních míst by mělo podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zaniknout od konce roku 2007 do roku příštího v rozvinutých zemích. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

Za úbytkem práce by měla podle tajemníka organizace Angela Gurríi stát zejména světová finanční krize a následný hospodářský útlum, který uvrhl nejvyspělejší ekonomiky světa do recese.

"Obrovská čísla nezaměstnanosti, o kterých jsme mluvili, vytvářejí značný tlak všude," dodal Guria na tiskové konferenci.

Míra nezaměstnanosti například ve Spojených státech vzrostla v červnu na 9,5 procenta, je tak nejvyšší za poslední čtvrt století.
 
Americký prezident Barack Obama uvedl, že nezaměstnanost v USA bude nejspíš ještě několik měsíců pokračovat v růstu. Upozornil, že obnova zaměstnanosti obvykle zaostává za ostatními známkami hospodářského oživení.

"Pokles zaměstnanosti (v USA) bohužel neskončí rychle," uvedli v pondělní zprávě ekonomové banky Morgan Stanley Richard Berner a David Greenlaw.

Míra nezaměstnanosti V Česku za červen vzrostla na z květnových 7,9 procenta na rovných osm procent. Vloni v červnu činila pět procent.

 

Právě se děje

Další zprávy