Chceme být jako Rakušané. Odboráři v Žebráku protestují

Ekonomika Ekonomika
14. 7. 2009 15:35
Zaměstnanci Intosu Žebrák mají pocit, že propouštění bylo dopředu naplánované
Vedení podniku navrhlo odborářům zvýšení mezd o 1,5% a prodloužení pracovní doby. To je pro ně nepřijatelné, zejména kvůli dopadům vládní reformy veřejných financí.
Vedení podniku navrhlo odborářům zvýšení mezd o 1,5% a prodloužení pracovní doby. To je pro ně nepřijatelné, zejména kvůli dopadům vládní reformy veřejných financí. | Foto: Ondřej Besperát

Žebrák - Vyšší odstupné chtějí zaměstnanci podniku Intos v Žebráku na Berounsku. Lidem ze závodu s bezmála stotřicetiletou tradicí strojírenské výroby se nelíbí ani způsob, jakým rakouský vlastník produkci ukončil.

Podle nich věděl o propouštění dřív, než to zaměstnancům sdělil.

Firma oznámila ukončení výroby koncem června. Od začátku července lidé až na výjimky nechodí do práce. Koncem srpna jim začne výpovědní lhůta. Pak jich celkem 183 přijde o práci.

"Požadavky? Aby firma zahájila vyjednávání o sociálním plánu. Dosud to bylo tak, že 29. června sdělila, že končí a prakticky všichni zaměstnanci přijdou o práci. Asi chápete, že to není z naší strany akceptovatelné," sdělil za odborovou organizaci KOVO, která se na přípravě protestu podílela, její předseda Josef Středula.

Konec po 129 letech

  • Výroba obráběcích strojů v Žebráku se datuje už od roku 1880. V průběhu svého trvání změnila firma několikrát majitele. Po znárodnění pak byl TOS Žebrák několikrát samostatný nebo opakovaně začleněn k podniku TOS Čelákovice.
  • V roce 1993 byl státní podnik TOS Žebrák zprivatizován a stal se soukromou společností Intos. V roce 2004 firmu odkoupil nadnárodní rakouský koncern EMCO.
  • Firma ale doplatila na globální recesi. "Omezily se investice, a oproti dřívějšku se tudíž strojní vybavení pořizuje v daleko menší míře," shrnul její dopad na strojírenství předseda odborového svazu KOVO Josef Středula.

Protest byl plánován na půl třetí odpoledne, účast si však Středula předem netroufal odhadnout. I padesát lidí by ale podle svých slov považoval za úspěch.

Demonstrace se nakonec podle odborářů zúčastnilo na 150 lidí.

"Ještě před zahájením přišla zpráva z Rakouska, že vedení je ochotno jednat," řekl Aktuálně.cz Josef Středula krátce po demonstraci, která skončila po třetí hodině. "Je to vítězství, už samotná hrozba akcí zafungovala," dodal.

O odstupném se rozhodne v Rakousku

"Reakce firmy byla dosud spíše ta, že pokud budeme něco konat, přestanou vyjednávat. Zatím ale nevyjednávali, takže se není čeho obávat," dodal Středula. Podle něj má požadovaný "sociální plán" zmírnit sociální dopady v souvislosti s hromadným propouštěním. V Rakousku, kde sídlí mateřská firma Intosu EMCO, je podle něj vyjednávání takového plánu ze zákona povinné.

"Dostáváme se na úroveň, kdy připravujeme jednání s odborovou organizací o sociálním plánu, to znamená o navýšení odstupného," připouští ředitel Intosu Tomáš Babka.

"Zaměstnanci už nějaký návrh připravují, pravděpodobně to bude podle odpracovaných let v podniku. Plán by měl být předložen příští týden naší mateřské firmě v Rakousku a zahájí se jednání, jak dalece to je nebo není možné," dodává.

Podle něj ale Intos dělá všechno, co podle zákona musí. Zaměstnanci dostanou ještě celkem šest platů.

"V podstatě dostávají o jeden plat navíc, protože jim dvouměsíční výpovědní lhůta začíná běžet 1. srpna, plus dostanou tři měsíce odstupného. To je zákonná lhůta. Už v červenci přitom lidé, pokud nejsou žádáni firmou, zůstávají doma a dostanou zaplaceno," řekl Aktuálně.cz ředitel Babka.

Kamiony už odvezly vybavení

Odboráři ale mají přesto pocit, že rakouský koncern s českými zaměstnanci jedná jako s pracovníky druhé kategorie.

"V červnu pod pláštíkem normování práce vyhodila firma celý výrobní postup," vysvětluje Středula. "1. července přijely kamiony a odvážely veškeré stroje a výrobní zařízení. To podle mého znamená, že firma plánovala propouštění mnohem dříve, než ho oznámila zaměstnancům."

Těm se příliš nelíbí ani to, že výroba bude přesunuta do "mateřského" Rakouska.

"Nechceme nikomu brát práci, ani Němcům, ani Rakušanům. Chceme jen aby se majitelé postavili čelem k těm 180 lidem, kteří tady zůstali bez práce, a dali jim něco více. Ať mají tu dlouhodobou nezaměstnanost alespoň trochu zbrzděnou aspoň nějakým slušným polštářem," hájí postup odborů Středula.

Ředitel Intosu plánované stěhování výroby potvrdil.

"V posledních měsících byl příjem zakázek o 60 procent nižší než za běžné situace. Takže zbytek výroby byl rozdělen mezi ostatní podniky ve skupině," řekl Babka. "Je také potřeba si uvědomit, že Firma Intos nekončí. Bude pokračovat, stává se z ní ale obchodní společnost se servisním střediskem," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy