Návraty cizinců fungují, vnitro chce poslat domů další

Karel Toman
2. 7. 2009 7:00
První vlna návratu dvou tisícovek cizinců končí, ministerstvo chystá novou
Vybojovat si lístek s pořadovým číslem a čekat. Pro cizince v Česku dobře známá zkušenost.
Vybojovat si lístek s pořadovým číslem a čekat. Pro cizince v Česku dobře známá zkušenost. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Za čtyři měsíce požádalo v Česku o státem nabízenou letenku a kapesné na návrat domů přes 1700 cizinců.

Do dvou měsíců se tak podle ministerstva vnitra vyčerpá suma, kterou vláda v půli února vyčlenila na program dobrovolných návratů dvou tisíc cizinců.

Vláda už proto 4. května vnitru poskytla peníze na návrat dalších dvou tisíc cizinců. Druhá fáze tak po vyčerpání prvního balíku peněz plynule naváže na první. „Kapesné" se ale cizincům v druhé vlně sníží z 500 na 300 euro.

Přes polovinu všech žadatelů tvoří Mongolové

V druhé polovině roku chce ministerstvo spustit také program dobrovolných návratů pro cizince, kteří jsou v Česku nelegálně.

Podle statistik ministerstva vnitra odletělo do svých rodných zemí k 26. červnu celkem 1670 cizinců z celkem 1711, kteří o podporu z programu Dobrovolné návraty požádali.

„Největší zájem o registraci do projektu přetrvává na straně státních příslušníků Mongolska. Další významnější zastoupení mají státní příslušníci Uzbekistánu a Vietnamu, v menší míře pak Ukrajiny," sdělil mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Podrobné počty cizinců z jednotlivých zemí najdete po najetí myší na sousední graf.

Po prvotní vlně zájmu počet žádostí o návrat zřejmě i v souvislosti se začátkem sezónních prací postupně klesá (viz další graf níže).

„Očekáváme, že během dvou měsíců by měl být početní limit stanovený pro první fázi realizace projektu vyčerpán," odhaduje Řepka. „Podmínky pro registraci zůstávají nezměněny. Došlo však ke snížení poskytovaného finančního příspěvku na 300 euro pro dospělou osobu a 150 euro na dítě do 15 let," upřesnil mluvčí.

Chystá se i program pro návrat „nelegálů"

Plánovaný program pro dobrovolný návrat cizinců bez řádného povolení zatím spuštěn nebyl a podrobnosti k němu Řepka neuvedl. Ministerstvo však podle něj chce k programu brzy zahájit informační kampaň.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (MOM) má podobný program návratů jako Česká republika například i Velká Británie.

„Podle nás to cizincům pomáhá," je přesvědčen Jakub Švec z MOM. „V momentě, kdy k nám přijdou, mají už to nejhorší, tedy ztrátu zaměstnání, většinou za sebou. Nabídka dobrovolného návratu je pro ně už jenom plus," dodává.

Cílem projektu Dobrovolné návraty je podle ministerstva zajistit možnost návratu do své země pro cizince, kteří kvůli krizi ztratili práci. „Dobrovolný návrat je nabízen zejména jako preventivní opatření před možným  propadem do ilegality a následnému nucenému vyhoštění," vysvětli za ministerstvo mluvčí Řepka.

Podle květnových statistik je v Česku celkem 444 tisíc cizinců. Nejvíce, přes 134 tisíc je jich z Ukrajiny, skoro 78 tisíc ze Slovenska a přes 61 tisíc z Vietnamu.

Právě u Vietnamců, se však podle mnohých odborníků vládní program dobrovolných návratů míjí účinkem. Na cestu do Česka totiž Vietnamci často doma zadlužili celé své rodiny a odmítají se proto vrátit.

Zatímco z 6 800 Mongolů v Česku se jich vrátilo domů přes 1100 (tedy kolem 16% z celé komunity), z 61 tisíc Vietnamců jich využilo nabídku jen 198 (tedy asi 0,3% Vietnamců z celé české komunity).

 

Právě se děje

Další zprávy