Čech z pracovní agentury je zadržován v Mongolsku

Karel Toman
22. 6. 2009 18:55
Jednatel společnosti Jobcredit Jan Mracký je podle svých slov obviněn neprávem
Máte pánové pocit, že vám bere práci?
Máte pánové pocit, že vám bere práci? | Foto: Ludvík Hradilek

Ulánbátar, Olomouc - Čech Jan Mracký je už pět měsíců zadržován v Mongolsku. Podle svých slov neoprávněně. Je vyšetřován na svobodě, za čin, z kterého je obviněn, ale podle něj může někdo jiný. Jeho identitu však ani přes urgence deníku Aktuálně.cz neodhalil.

Jako zástupce pracovní agentury Jobcredit byl Mracký mongolskou policií zatčen během schůzky s uchazeči o pracovní vízum do České republiky. Byl obviněn z podvodu velkého rozsahu, policie ale později obvinění změnila na nelegální podnikání.

„Pan Mracký po svém zadržení kontaktoval konzula zastupitelského úřadu, který byl společně s překladatelkou přítomen při výslechu," potvrdil pro Aktuálně.cz Jiří Beneš z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

Podnikatelův pas má "v úschově" ambasáda

Sedmatřicetiletý jednatel olomouckého „eseróčka" Jobcredit ale vinu odmítá. Tvrdí, že nepatří mezi nepoctivé podnikatele, kteří Mongolům zajišťují za vysoké poplatky pracovní vízum s vědomím, že na ně v Česku žádná práce nečeká.

Mracký byl zatčen letos 28. ledna v ulánbátarské čtvrti Bayngol. „Našim uchazečům o vízum jsem přijel vysvětlit aktuální situaci v České republice a možnosti řešení jejich zamítnutých žádostí," vysvětlil Aktuálně.cz Mracký. V lednu totiž kvůli krizi dostalo mnoho Mongolů zamítavé stanovisko od českého zastupitelského úřadu v Mongolsku.

„V průběhu schůzky někteří účastníci zavolali policii. Během noci jsem byl převezen na jinou policejní stanici, kde mi během následujícího dne bylo sděleno obvinění," tvrdí Mracký. Od vyšetřovací vazby jej podle něj zachránily písemné garance známých a přáteli narychlo sjednaný právník.

Mrackému byl zabaven pas, který mu byl po intervenci konzula vrácen. „Dotyčný jej na žádost policie dobrovolně předal do úschovy zastupitelského úřadu," upřesnilo ministerstvo zahraničí. Mracký tak z Mongolska nemůže vycestovat.

Zatčena byla i "mongolská spojka" Jobcreditu

Podnikatel všechna obvinění mongolské policie odmítá.

Hala v havlíčkobrodském Pleasu, více než polovina šiček jsou mongolky.
Hala v havlíčkobrodském Pleasu, více než polovina šiček jsou mongolky. | Foto: Ludvík Hradilek

„Povedlo se mi doložit, že pro veškeré osoby jsme zajistili v rámci dohodnutých podmínek veškeré podklady. Momentální obvinění je z neoprávněného a nelegálního podnikání se sazbou 3 až 6 měsíců případně vysoké pokuty. Policie dosud vytrvale ignoruje skutečnost, že jsme podnikali na území České republiky na základě platných povolení Ministerstva práce a sociálních věcí," sdělil Mracký.

Podle něj nese vinu na možném podvodu žena, která, která pro Jobcredit zajišťovala kontakt se zastupitelským úřadem a uchazeči o vízum přímo v místě. I ona byla podle Mrackého na zmíněné schůzce zatčena.

„Později se ukáže, že dotyčná výrazně překročila své kompetence a z řady lidí vylákala vysoké částky které utratila," sdělil Mracký. Na doplňující otázku, kdo je ona žena, však od minulého čtvrtku přes opakované žádosti neodpověděl. Na své nevině však trvá.

Mrackého případ řeší už třetí vyšetřovatel a podle podnikatele bylo jemu a jeho příbuzným opakovaně naznačeno, že úplatek by ho potíží zbavil. „Koneckonců o penězích se zde hovoří od zhruba druhého měsíce, já jsem však jasně řekl, že nic platit nebudu, neboť jsem nic neprovedl," opakuje Mracký.

Určitou nespokojenost s postupem mongolské policie připustilo i ministerstvo zahraničí.

Ze tří dnů je bezmála půlrok "domácího vězení"

„O překvalifikování trestného činu byl zastupitelský úřad informován panem Mrackým. Telefonicky nám toto bylo sděleno hlavním policejním vyšetřovatelem příslušného okrsku města Ulánbátar. Přes urgence však úřad o tomto kroku nebyl oficiálně písemně informován," píše mluvčí ministerstva zahraničí.

Lidé se účastní oslav vítězství nového prezidenta Cachjagína Elbegdordže, kandidáta Demokratické strany.
Lidé se účastní oslav vítězství nového prezidenta Cachjagína Elbegdordže, kandidáta Demokratické strany. | Foto: Reuters

Celá věc je tak podle Mrackého problémem i pro jeho podnikání. „Museli jsme propustit téměř 40 mongolských zaměstnanců. Zhruba 20, co dostalo víza, neodjelo a už neodjede. A to nemluvím o finančních nákladech a ztrátách," sdělil podnikatel.

„Jsem vyšetřován na svobodě, fakticky je to ale skoro domácí vězení. Původně jsem přiletěl jen na tři dny a v saku. Dosavadní výsledek vyšetřování je ale takový, že jsem si zde musel pronajmout byt, koupit nejdříve zimní, pak jarní a teď to aspiruje na letní oblečení," rekapituluje Mracký příběh své osudné cesty.

Podle svých webových stránek zprostředkoval Jobcredit práci šičkám pro provozy firmy Car Trim v Nymburku a Zvěřínku,  Automotive Safety Czech v Jevíčku, Reiter Automotive Choceň, ale například i pro Karlovarský porcelán.

 

Právě se děje

Další zprávy