Práci nemají, ale chtějí se učit. Nabídka kurzů roste

Veronika Skálová Veronika Skálová
18. 6. 2009 6:45
Větší výběr kurzů mají nezaměstnaní ve velkých městech.
Zaplatit si kurz jsou lidé ochotní u těch méně časově i finančně náročných. Jako je třeba kurz manikúry.
Zaplatit si kurz jsou lidé ochotní u těch méně časově i finančně náročných. Jako je třeba kurz manikúry. | Foto: Reuters

Brno - Bez ohledu na to, kolik let uplynulo od posledního pobytu ve školních lavicích, vzdělávání je teď „v kurzu". Zvlášť, když je zadarmo. Se stoupající nezaměstnaností to sledují na všech Úřadech práce v zemi, kde se rekvalifikační kurzy plní rychleji než kdy dřív.

Lidé bez práce teď mají ve své smůle i trochu štěstí. V mnoha krajích už si Úřady práce vyřídily finanční podporu rekvalifikací z Evropského sociálního fondu. A na kurzy je tak víc peněz.

„Snažíme se kopírovat nabídkou kurzů požadavky na trhu práce. Velký zájem je stále o počítačové kurzy různých úrovní, o účetnictví nebo základy podnikání, lidé chtějí často i do služeb," přiblížil situaci na Břeclavsku šéf Úřadu práce Lubomír Marko.

Občas ale není situace na trhu tak jednoznačná. Jako například u kuchařské profese, která je žádaná snad ve všech regionech.

„Na jednu stranu je neustálá poptávka po kuchařích, na straně druhé je máme stále v evidenci. Někteří z nich už prošli všechny restaurace a zase skončili u nás. Není to jen záležitost kvality jejich práce, ale také výše odměny," podotkl Marko.

Na osm hodin do lavic

Nezaměstnané do rekvalifikačních kurzů láká nejen zvýšení šancí na novou práci, ale i výhodnější finanční ohodnocení. Na druhou stranu však rekvalifikační kurz znamená týdny až měsíce v školních lavicích nebo v praktických hodinách.

„Záleží na zaměření kurzu, některé technické trvají jen dva týdny, například kurz účetnictví trvá tři měsíce. Je to jako by lidé chodili do práce, na osm hodin denně," poznamenala Dana Šebková, poradkyně pro změnu povolání a rekvalifikace na tachovském úřadu práce.

Každý kurz má také jiné „vstupní podmínky". Mezi nimi je také například úroveň vzdělání.

V mnoha krajích v poslední době vzrostl zájem o kurzy školící sociální pracovníky. Účastní se jich však často i lidé, kteří už v oboru pracují.

„Je to dáno novým zákonem, kdy tento kurz musí absolvovat všichni lidé pracující v sociální sféře. Jinak je jejich další setrvání v oboru ohrožené, proto je o tento kurz tak velký zájem," vysvětlila Šebková.

Velká města znamenají větší nabídku

Záběr rekvalifikačních kurzů je velmi široký. Například právě financování z Evropského sociálního fondu lze využít na čtyřiadvacet specializací. To rozšiřuje nabídku kurzů i v menších městech.

Například na Tachovsku zatím nabízejí necelou desítku kurzů, především na administrativní a technické profese. Od podzimu se díky eurofondu nabídka rozšíří.

To nezaměstnaní Brňané si mohou vybírat z třicítky různých oborů. Je to i díky tomu, že zdejší úřad již peníze z evropského fondu čerpá.

„Zájem o kurzy je velký. Ale jsou samozřejmě lidé, které prostě možnost vzdělávání nezajímá. Je zajímavé, že zájem o kurzy je větší mezi ženami a to i ve skupině nad 50 let. Muži zjevně v případě dlouhodobější evidence na úřadu práce rychleji rezignují," upozornila mluvčí brněnského Úřadu práce Ivana Ondráková.

Placený kurz lze vychodit i na splátky

Společnosti, které akreditaci příslušných ministerstev na rekvalifikační kurzy získaly, nabízejí vzdělávání i lidem „z ulice". Těch však se zvyšující se nezaměstnaností nepřibývá.

Nezaměstnaný muž shání práci v centru Toronta.
Nezaměstnaný muž shání práci v centru Toronta. | Foto: Reuters

„Pokud příslušný kurz v naší nabídce není a jedinec o něj stojí, občas se rozhodne si jej zaplatit ze svého Příliš časté to není," podotkla Dana Šebková.

Lidé jsou ochotnější zaplatit za kurzy, které jim umožní se samostatně živit a nejsou tak nákladné.

 „Největší zájem je o kurz manikúry a modeláže nehtů. Část lidí se tím chce živit samostatně, ale u dalších lidí jde jen o soukromý zájem," poznamenal Ivo Vítkovič z Drásova na Brněnsku, který je majitelem Studia Nely, které rekvalifikační kurzy nabízí.

Nákladnější kurzy nemusí lidé platit najednou, ale mohou jej postupně splácet. Tato možnost je výhodná především u dlouhodobějších kurzů. Před ukončením totiž musí být částka zaplacena celá.

Zájem o placené rekvalifikační kurzy podle Vitkoviče mírně poklesl, ale teď se opět zvyšuje. Především proto, že jeho společnost nabízí i prázdninové termíny kurzů.

 

Právě se děje

Další zprávy