Od začátku roku v EU ubyly dva miliony zaměstnaných

Tomáš Fránek
15. 6. 2009 11:40
Jde o potvrzení,že Evropská unie prožívá recesi
Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Další číslo, které potvrzuje hlubokou hospodářskou krizi, do níž se dostala Evropská unie, zveřejnil statistický úřad Eurostat.

Za první tři měsíce letošního roku ubylo v unii dva miliony zaměstnaných lidí.

Míra zaměstnanosti, kterou Eurostat dnes zveřejnil, odráží podíl lidí v produktivním věku (15 až 64 let), kteří mají práci, na celkovém počtu obyvatelstva.  A dnes zveřejněné číslo potvrzuje, že ekonomiky zemí EU tvrdě zasáhla recese.

V posledních třech měsících loňského roku v eurozóně totiž míra zaměstnanosti stagnovala a v celé unii dokonce rostla. Začátek letošního roku ale znamená obrat.

Podle posledních údajů v EU žije téměř půl miliarda lidí, přičemž zaměstnání má 223,8 milionů mužů a žen, z toho 146,2 milionu žije ve státech eurozóny. "Rozsáhlý a hluboký ekonomický propad, špatná důvěra podniků v ekonomiku a pokles ziskovosti se projevil napříč eurozónou právě v poklesu zaměstnanosti," řekl agentuře Reuters Howard Archer ze společnosti IHS Global Insight.

Dnes navíc Mezinárodní měnový fond varoval, že ekonomiky se ještě nezačaly uzdravovat.

"G8 říká, že již můžeme vidět náznaky oživení, nicméně i tak musíme být opatrní. Velká část toho nejhoršího ještě není za námi," prohlásil šéf MMF Dominique Strauss-Kahn při návštěvě Kazachstánu. "Úvěry rostou jako příznak zotavování finančního sektoru, ale nemohu říci, kdy bude MMF připraven pomoci, jakmile bude ekonomické ozdravení jisté."


 

Právě se děje

Další zprávy