Přečtete si: Jak je to s nezaměstnaností ve vašem kraji

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 6. 2009 19:02
Většině krajů nezaměstnaných přibylo, i když jen mírně.
Železárny a drátovny Bohumín propouštějí od listopadu každý měsíc.
Železárny a drátovny Bohumín propouštějí od listopadu každý měsíc. | Foto: Tomáš Netočný

Brno - Míra nezaměstnanosti v České republice se od dubna příliš nezměnila. To však neplatí v jednotlivých krajích. Sezónní práce příliv nezaměstnaných na úřady práce často vyrovnaly, v mnohých krajích však míra nezaměstnanosti mírně klesala nebo stoupala.

Většinu krajů také trápí ubývání volných pracovních pozic. V některých okresech připadá na jedno volné místo i 30 uchazečů. Vyplývá to z údajů Ministerstva práce a sociálních věcí.

Drží se stejně jako v dubnu

Střední Čechy „kopírovaly" celorepublikový vývoj a udržely si stejnou míru nezaměstnanosti jako o měsíc dřív, tedy 5,6 procenta. Bez práce tak bylo 38 485 lidí. V porovnání s loňským květnem to představuje o dvě procenta vyšší míru nezaměstnanosti. I nadále však v kraji ubývalo volných pracovních míst. Na jednu volnou pozici v květnu připadlo 8 zájemců.

Příliv lidí bez práce se zastavil na Karlovarsku, míra nezaměstnanosti zůstala na 10,1 procenta. Od loňska to však znamená nárůst o 3,7 procenta. Práci v květnu hledalo 17 207 lidí. Situaci pomohlo postupné obnovování výroby v porcelánkách, které převzali noví majitelé.

Svou první příčku kraje s nejvyšší nezaměstnaností neztratil Ústecký kraj ani v květnu. A to přestože se růst zastavil na dubnové úrovni 12,4 procenta. Před rokem byl tento údaj o 2,9 procenta nižší. Od konce loňského roku propustilo 52 podniků celkem 2 400 lidí. Z toho 270 propuštěných oznámilo šest firem v květnu. I nadále však ubývá volných pracovních míst.

Vysočina patřila ke krajům, kde se podařilo propouštění vyrovnat sezónními pracemi. Míra nezaměstnanosti se zastavila na dubnové úrovni 8,5 procenta, což je však nejvíc od vzniku kraje v roce 2000. Za rok tento vývoj znamenal zvýšení o 3,9 procenta. Příliv nezaměstnaných v kraji zaznamenalo jen Havlíčkobrodsko, kde k nezaměstnaným sklářům přibylo 160 propuštěných z BTV plast, který přesunul výrobu do Hlinska.

Situace se od dubna příliš nezměnila ani na jižní Moravě. Nezaměstnanost se udržela na 8,6 procentech, stejně jako o měsíc dřív, přestože z evidence úřadů práce odešlo 298 nezaměstnaných. Nejvyšší poklesy ukazuje statistika v těch okresech, které mají dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v kraji, tedy na Znojemsku, Břeclavsku a Hodonínsku. V ostatních okresech kraje včetně Brna však lidí bez práce přibylo. Dobrou zprávou je i přírůstek volných míst, které mohou úřady práce nabízet.

Tyto kraje mají víc nezaměstnaných než v dubnu

Další mírný nárůst míry nezaměstnanosti zaznamenala Praha a její okresy, za měsíc se zvýšila o 0,1 procenta na 2,8 procenta. Od loňského května povyskočila dokonce o 0,8 procenta. Práci v květnu hledalo v Praze a okolí 23 114 uchazečů. Nejnižší byla míra nezaměstnanosti v okrese Praha-východ, tedy na 2,6 procenta.

Vývoj posledních sedmi měsíců se nezměnil ani v kraji Plzeňském. I v květnu tady míra nezaměstnanosti poporostla, byť jen ze 6,7 na 6,8 procenta. Meziročně je to však 3,1 procenta. Firmy už sice nehlásí větší propouštění, volných míst však i nadále ubývá. Zatímco vloni na podzim připadala zhruba jedna pozice na jednoho zájemce, nyní se o ni uchází osm lidí.

Mírný nárůst, o 0,1 procenta si v květnu opět připsal kraj Liberecký. Dosáhl tak úrovně 10,2 procenta, což představuje 23 074 hledajících práci. Podle ČTK lidé na úřadech práce takovou situaci nepamatují. Ještě před rokem přitom byla míra nezaměstnanosti pouze na 5,6 procenta. A práce se hledá stále hůř. Na jediné místo připadalo v květnu 15,2 uchazeče.

Na Olomoucku nezaměstnanost dál rostla. Růst o jednu desetinu znamená překročení desetiprocentní hranice na 10,1 procenta. Práci marně hledalo 32 610 zájemců. Přitom v minulosti klesala nezaměstnanost díky sezónním pracím už od února. Ještě před rokem dosahovala květnová míra nezaměstnanosti jen 5,6 procenta. Zatímco v Olomouci nezaměstnaných v květnu přibývalo, začátek sezóny snížil množství lidí bez práce na Jesenicku, o 1,1 procenta.

Další nárůst, byť o 0,1 procenta, mají také na Zlínsku. Míra nezaměstnanosti se tam vyšplhala na 8,9 procenta, což představuje 27 411 lidí. Přestože v kraji nedošlo k dalšímu hromadnému propouštění, řada podniků uvolňuje zaměstnance postupně. Velice limitovaná je i nabídka volných míst.

Nejvyšší nárůst nezaměstnanosti mezi kraji v květnu poznali na severu Moravy. Moravskoslezský kraj si oproti dubnu pohoršil o 0,2 procenta, tedy na úroveň 11,3 procenta. Představuje to 72 403 lidí bez práce, tedy o 21 tisíc víc než před rokem. S růstem nezaměstnanosti pokračuje i úbytek pracovních míst, jejichž nabídka je nejnižší za poslední tři a půl roku.

Pokles je vždy jen mírný

Jižní Čechy byly jedním z mála krajů, kde sezónní práce a začátek turistické sezóny srazil nezaměstnanost pod dubnovou úroveň. Ovšem pouze o desetinu procenta na 6,4 procenta, což představuje 21 809 lidí připravených k okamžitému nástupu do zaměstnání. Nejvíc pomohl začátek turistické sezóny Českokrumlovsku, které má však i nadále s 8,2 procenty nejvíc nezaměstnaných v kraji. Zato však na jihu Čech poprvé od začátku roku přibylo volných pozic. Stále však na jednu z nich připadá 9,5 uchazeče.

Na nejvyšší úrovni za poslední tři roky zůstala nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji. A to i přes mírný pokles na 6,7 procenta. Před rokem byla zhruba poloviční. Práci hledalo 19 607 lidí. O jediné pracovní místo by se podle statistik muselo ucházet dvanáct lidí. Na Jičínsku je však situace nejhorší z kraje a na jednu volnou pozici tu připadá 30 zájemců.

Mírný pokles o 0,1 procenta zaznamenali také na Pardubicku, kde míra nezaměstnanosti dosáhla 7,7 procenta. Představuje to 21 527 lidí bez práce. Před rokem měl kraj jen 4,5 procentní nezaměstnanost.

 

Právě se děje

Další zprávy