Nezaměstnanost zamrzla, přitom v květnu měla klesat

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 6. 2009 9:42
Míra nězaměstnanosti byla v květnu 7,9 procenta. Bez práce bylo 457 561 lidí
Práce na stavbách letos ubylo stejně jako v ostatních oborech.
Práce na stavbách letos ubylo stejně jako v ostatních oborech. | Foto: Veronika Skálová

Brno - Pokud měly v dubnu sezónní práce růst nezaměstnanosti v Česku minimálně zmrazit, v květnu už obvykle dokázaly přispět k jejímu poklesu. Letošní rok je však po dlouhé době výjimkou.

Ani v květnu se vývoj nezaměstnanosti, která začala pod vlivem recese růst vloni na podzim, nezvrátil. Ovšem její růst ani nepokračoval.

Květnová míra nezaměstnanosti zůstala na dubnové úrovni - tedy na 7,9 procenta. Od loňského května, tedy meziročně, to znamená zvýšení o 2,9 procenta. Bez práce bylo v Česku na konci května 457 561 lidí. Údaje zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Analytici předpokládali pokračování růstu. Předpověděli zvýšení nezaměstnanosti z dubnových 7,9 procenta na osm procent. A tento vývoj se podle nich patrně ještě nějakou dobu nezmění.

"S tím, jak se nezaměstnanost vyvíjí vůči celkové hospodářské aktivitě s určitým zpožděním, předpokládáme, že míra nezaměstnanosti v české ekonomice dosáhne svého vrcholu někdy na přelomu prvního a druhého čtvrtletí roku 2010 a že se vyšplhá do oblasti devíti procent," uvedl před časem hlavní analytik Generali PPF Asset Management Radomír Jáč.

Další odborníci jsou ještě o něco pesimističtější. "Díky sezónní práci nejsou nyní nárůsty počtu nezaměstnaných tak razantní, jak byly na počátku roku. Bohužel nezaměstnanost ještě poroste, ke konci roku ji očekáváme v blízkosti hranice deseti procent," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Raději za méně peněz, ale s prací

Propouštění pokračuje i přes ujišťování odborů a zaměstnavatelů, že usilují o zachování maximálního počtu pracovních míst. Snaží se tedy šetřit jinde, v první řadě na bonusech pro zaměstnance a na odměnách. Podle průzkumů musela odměny škrtnout až polovina společností.

Lidé si zároveň svých současných pozic více váží a jsou ochotni přestát určitou dobu se sníženým platem.

"Snížené mzdy by ale měly skončit spolu s ekonomickou krizí. Zaměstnavatelé by neměli krizová opatření zneužívat," varují opakovaně odboráři.

Na trhu je zároveň stále méně pozic pro absolventy, kteří při studiu nezískali žádnou praxi. Právě zkušenosti jsou tím, co nyní pomáhá získat výhodu nad konkurenty v boji o volné místo.

Malá čísla rostou rychleji

Celá Česká republika se v květnu rozdělila na dvě obdobně velké části. Osmatřicet úřadů práce hlásí květnový nárůst počtu nezaměstnaných, devětatřicet jejich úbytek.

Ten sledovali v těch okresech, odkud tradičně přicházejí nejvyšší čísla. Například na Jesenicku ubylo 7,3 procenta nezaměstnaných, na Jindřichohradecku 5,3 procenta a na Znojemsku rovných pět procent lidí bez práce.

Právě okresy s vyšší mírou nezaměstnanosti, než je republikový průměr, ovlivňuje nástup sezóny nejvíc. A to nejen co se týká stavebnictví, ale v případě Jesenicka i sezóny turistické.

Naopak rostoucí tendenci sledovali v květnu v okresech s tradičně nízkou mírou nezaměstnanosti. Nejvyšší nárůst ohlásila ministerstvu Praha-západ, konkrétně o 5,2 procenta, a město Praha - o 3,8 procenta.

"Je to výsledek dvou efektů. První z nich je fakt, že nízká čísla vždy rostou snadněji než čísla vysoká - ať už se to týká nezaměstnanosti, HDP nebo inflace. A druhým vlivem byla ekonomická kondice těchto regionů. Ekonomicky nejsilnější oblasti na trhu práce vždy odolávají déle, a to se potvrdilo i nyní. Se současným výhledem však již situace nebyla udržitelná a společnosti začaly propouštět," konstatoval analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

 

Právě se děje

Další zprávy