Irové možná našli recept na krizi: Práci zadarmo

Ekonomika Ekonomika
4. 6. 2009 10:55
Lidé na podpoře by nasbírali zkušenosti a firmy ušetřily náklady
Žádám o pomoc, ale dolary nechci, říká bezdomovec poté, co si přečetl zprávy o slábnoucím kurzu této měny.
Žádám o pomoc, ale dolary nechci, říká bezdomovec poté, co si přečetl zprávy o slábnoucím kurzu této měny. | Foto: Aktuálně.cz

Dublin - Šlo by o revoluční systém, který by mohl vyvolat odpor vlády. Bezprecedentní krize si totiž žádá bezprecedentní řešení. To podle internetového portálu EurActiv.sk tvrdí asociace malých firem SFA, která v Irsku zastupuje na osm tisíc malých a středních podniků.

O jaký systém se jedná? SFA vyzývá k radikální změně systému podpory v nezaměstnanosti, tzv. "Free Enterprise Scheme". Na základě tohoto schématu si lidé budou moci ponechat sociální podporu, a přitom využívat svoje znalosti při neplacené práci pro malé podniky.

To podle asociace bude výhodné jak pro pracovníky, tak pro firmy - malá společnost totiž bez nákladů získá zkušenosti vysoce kvalifikovaného zaměstnance, a ten zase bude moci rozšiřovat znalosti i svůj životopis.

Kurzy jsou zastaralé

Prezidentka SFA Patricia Callanová vychází z toho, že současné mechanismy neberou do úvahy značné množství vysoce kvalifikovaných lidí, kteří byli propuštěni. A to ani ty, kteří mají zkušenosti za hranicemi.

Tato skupina podle Callanové není vhodná pro současné sociální a rekvalifikační programy. "Většinou jsou zastaralé, vznikly v 80. letech pro ty, kteří právě vyšli ze škol. Dnes propouštějí lidi s vysokoškolským vzděláním."

Podle asociace lidem pouhé chození na kurzy práci nevrátí. Volné pozice jsou totiž vzácné. "Co ve skutečnosti potřebují, je přečkat recesi a neustále obnovovat svoje schopnosti. Nejlépe individuálním vytvářením projektů," dodává Callanová. Malé firmy ovšem nemohou vysoce kvalifikované pracovníky zaměstnat, protože jsou omezeny financemi.

Vlády by měly být kreativnější

"Předtím bychom nic podobného nenavrhli, ale prožíváme velmi osobité časy, a ty si vyžadují inovativní řešení," doplnila Callanová. Ta je přesvědčena, že vlády by se měly vyhýbat tradičním přístupům a měly by být kreativní a víc riskovat.

Globální recese Irsko značně zasáhla. Jen v průběhu ledna až března ztratilo práci přes 80 tisíc lidí. Podle zprávy Institutu ekonomického a sociálního výzkumu (ESRI) by recese v zemi měla být nejhorší mezi průmyslovými zeměmi.

 

Právě se děje

Další zprávy