Další propouštění v pohraničí. Kordárna musí zeštíhlit

Karel Toman
3. 6. 2009 14:37
Výrobce kordu do pneumatik trpí propadem automobilového průmyslu, věří ale v obrat na podzim
Foto: Reuters

Velká nad Veličkou - Přes sto lidí propustí největší zaměstnavatel na Hodonínsku, společnost Kordárna spolu se svými servisními podniky.

Společnost vyrábějící průmyslové tkaniny včetně kordů do pneumatik, je od 14. května v úpadku. Kvůli hospodářské recesi a propadu výroby aut jí totiž výrazně ubylo zakázek.

V řídce osídleném příhraničním kraji s vysokou nezaměstnaností je tak propouštění bolestnou předzvěstí plánu na restrukturalizaci podniku. Z ní ale nejspíš vyjde zeštíhlený, zbavený svých dceřiných společností a tedy připravenější krizi překonat.

Dopadne to dobře, věří odbory

"Široko daleko tady žádná jiná firma nejede a naši zaměstnanci teď končí za branou tam, kde žádné nabídky práce nejsou. Nejblíže by snad museli dojíždět do Brna," přibližuje dopady propouštění na region vedoucí odborové organizace Kordárny Eva Miškeříková.

Další osud Kordárny naznačí možná už první jednání vedení společnosti a věřitelského výboru, které je u brněnského soudu plánováno na 23. června. "Na další schůzi 5. a 6. srpna 2009 budou věřitelé rozhodovat o způsobu řešení úpadků jednotlivých společností," píše se v tiskové zprávě Kordárny.

"Jsme v první fázi insolvence, chystáme se na restrukturalizaci. Očekáváme, že to dopadne dobře, bude nám povolena a my se na trhu udržíme," věří odborářka Miškeříková.

Podle ní to pro firmu neznamená konec. "Spíš bude důraz na to, aby hlavní výroba zůstala zachována a zbavili jsme se přívěsků, které se časem na firmu navěšely. V současné době totiž nejsou nutné a spíš nás zatěžují," tvrdí.

Insolvenční návrhy na sebe kromě Kordárny podaly taky její dceřiné společnosti Kordservice SK, Slovenský hodváb, a Slovkord.

O práci přijde 107 lidí

Sama Kordárna zakázky má, i když je jich méně. Nepřetržitý čtyřsměnný provoz proto ukončila už dříve. „Teď se pracuje se na tři směny, pět dní v týdnu. Dva měsíce po sobě jsme měli v pátek volno, není to ale pravidlem, záleží na zakázce," prozradila Miškeříková.

Míra nezaměstnanosti podle okresů
Míra nezaměstnanosti podle okresů | Foto: MPSV

Došlo už i na zmíněné propouštění. K 1. dubnu byl stav zaměstnanců výrobní Kordárny 510 lidí. Spolu s ostatními dvěma společnostmi, opravárenském Kordservisu a úklidovém TUSu to bylo celkem 788 lidí.

K poslednímu květnu ale dostalo v Kordárně výpověď 48 zaměstnanců, v Kordservisu to bylo 27 výpovědí, a v TUSu bylo 32 propuštěných. Dohromady tak 107 lidí dostalo dvouměsíční výpovědní lhůtu s odstupným, už teď ale někteří zůstanou doma s 60 procenty mzdy.

Mimo to lidem průběžně končí smlouvy na dobu určitou, které se neobnovují.

Na podzim bude líp. Snad

V Kordárně ale věří, že úpadek bude pro firmu ozdravný.

"Dnes je trend firmy nezavírat a já doufám, že věřitelům tento trend vydrží. Máme přislíbeno, že jakmile se dohodneme na reorganizaci, bude nám poskytnuta věřiteli podpora na provoz tak, abychom se dostali do normálního cyklu," ujišťuje odborářka.

Největší odběratel Kordárny Barum už podle odborářky hlásí, že od podzimu bude mít větší zakázky. "Už teď je tam vidět jisté oživení. I my bychom tedy měli mít více zakázek a pomalu bychom se měli z té krize dostávat."

 

Právě se děje

Další zprávy