Netajte platy, vyzývají státní manažery podnikatelé

Ekonomika Ekonomika
26. 5. 2009 12:13
Podle průzkumu Hospodářské komory podnikatelé podporují návrh Jiřího Paroubka
Generální ředitel ČEZu Martin Roman (vpravo) ve spíše netenisové pozici na tribuně.
Generální ředitel ČEZu Martin Roman (vpravo) ve spíše netenisové pozici na tribuně. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Podnikatelé si přejí, aby platy manažerů ve státních firmách byly veřejné. Vyplývá to z bleskového průzkumu Hospodářské komory, jehož se na začátku tohoto týdne zúčastnilo 1146 firem z celé České republiky.

Podnikatelé se tak podle Hospodářské komory výraznou většinou přiklánějí k návrhu zveřejňování platů a odměn manažerů státních firem, s kterým přišel v dubnu jako první předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podobná praxe je běžná v západoevropských zemích.

Odměny v soukromém sektoru mají ale podle podnikatelů nadále zůstat věcí samotných firem.

Podnikatelé: kam jdou naše daně?

Na položenou otázku, zda by měli manažeři státních firem zveřejňovat svůj plat, odpovědělo 76 procent podnikatelů kladně. Naopak pouze 16 procent z nich si myslí, že tyto informace by měly zůstat tajné, 8 procent podnikatelů nemá v této věci jasný názor.

Podobně se domácí podnikatelé staví i k otázce zveřejňování ročních odměn. Čtyři z pěti firem, to je 80 procent, jsou pro zveřejnění výše ročních odměn manažerů státních firem, opačný názor má 16 procent podnikatelů a 7 procent je nerozhodnutých.

"V těchto podnicích se hospodaří s penězi daňových poplatníků, je pochopitelné, že firmy chtějí vidět transparentní hospodaření státu s těmito prostředky," komentoval výsledky průzkumu prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Zcela opačný názor je však mezi podnikateli k otázce zveřejňování platů a ročních odměn v soukromých firmách.

Více než 80 procent firem tento návrh nepodporuje. Souhlasí s ním naopak 13 procent podnikatelů a 6 procent nedokáže jednoznačně odpovědět.

Naše peníze, naše věc

Přesto se najde mnoho podnikatelů, kteří by se zveřejněním svého platu neměli žádný problém, uvedl to téměř každý druhý, konkrétně 44 procent. Podobný počet, 48 procent je proti a 8 procent neví.

Podle prezidenta komory je rozdílný pohled podnikatelů na zveřejnění výše platů manažerů ve státních a soukromých firmách pochopitelný.

"Pokud máte firmu a hospodaříte s vlastními finančními prostředky, tak není důvod, proč by ostatní měli znát výši platů jednotlivých zaměstnanců podniku. Je to výlučně věcí majitele a vlastníka dané firmy a závisí to pouze na jeho posouzení," je přesvědčen Kužel

"Je nutné rozlišovat mezi hospodařením se stáními penězi, tedy penězi daňových poplatníků, a hospodařením s majetkem, který je v soukromých rukou," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy