Do továrny bez teplot. I firmy v Česku se brání chřipce

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 5. 2009 17:50
Mexická neboli prasečí chřipka se sice v Česku zatím neobjevila, ale některé firmy už přijaly preventivní opatření.
Každý návštěvník, který chce vejít do továrny musí vyplnit dotazník a uvést kontakt. Pro případ nákazy.
Každý návštěvník, který chce vejít do továrny musí vyplnit dotazník a uvést kontakt. Pro případ nákazy. | Foto: Veronika Skálová

Brno - Nemáte teplotu? Nebolí vás hlava? Netrpíte dýchacími obtížemi? Otázky, které by člověk čekal spíš při návštěvě lékaře, vítají návštěvníky při vstupu do továrny kanadské společnosti Celestica v jihomoravském Ráječku. Důvodem je prasečí chřipka.

Dotazník, kde příchozí potvrzuje i fakt, že v posledních dvou týdnech necestoval do zahraničí, musí lidé přicházející zvenčí vyplňovat už dva týdny. Bez něj nedostanou od recepční kartu potřebnou pro vstup do závodu. A pokud má návštěvník některé z příznaků, varuje jej dotazník, že nebude do továrny vpuštěn.

„To se samozřejmě ještě nestalo. Je to spíš pro případ, že by se tady objevila nákaza, abychom mohli kontaktovat ty, kdo s s ní mohli přijít do styku. Proto tam uvádíte telefonní číslo," vysvětluje s úsměvem recepční.

Dotazníky vyplňují v Česku i v Asii

Preventivní opatření však není „vynálezem" vedení ráječkovské továrny. Podobný formulář čeká na návštěvníky všech 34 továren Celestici na třech kontinentech.

„Jde o opatření zavedené plošně mateřskou společností. Ta se orientuje podle Světové zdravotnické organizace. Pokud ta vyhlásí stupeň čtyři, Celestica má také stupeň čtyři," vysvětlila jednatelka Celesticy Vlaďka Kozáková.

Není divu, že původem kanadská společnost zavádí preventivní opatření. Dvě továrny má přímo v Mexiku, kde nákaza vznikla, dalších osm ve Spojených státech.

Další velké továrny v Česku zatím podobné opatření nepřijaly. I když se mexickou chřipkou, jak je stále častěji tato nemoc označována, zabývají.

„IBM se angažuje ve třech klíčových oblastech. První z nich je modelace šíření infekční choroby, druhou podpora mezinárodní výměny zdravotnických informací a třetí prognóza mutace virů za účelem vývoje účinnějších vakcín," uvedla mluvčí IBM v české republice Vladimíra Pavelková.

RWE zrušilo na čas exkurze

Přestože je Celestica jednou z mála, která opatření zavedla ve všech pobočkách, není jediná. Německá energetická gigant RWE například na několik týdnů zrušil možnost exkurzí do všech svých provozoven.

„Museli zrušit naplánované exkurze do všech provozních areálů v České republice. Toto omezení bylo jedním z několika preventivních opatření, která koncern RWE zavedl z důvodu prevence šíření prasečí chřipky ve všech zemích, kde působí. Učinili jsme tak na základě doporučení Světové zdravotnické organizace," uvedl v Deníku mluvčí společnosti Martin Chalupský.

Zákaz platil dočasně. Nyní hledá energetická společnost náhradní termíny pro ty, kdo se v době zákazu měli do provozoven podívat.

Všechny velké provozy však musí být i nadále na možnost, že by nákaza vypukla, připravené.

„Pro nás to hlavně znamená plnění pokynů státních orgánů, především hlavního hygienika. V současnosti však pro naše zaměstnance ve společnosti s lékaři připravujeme informace o prasečí chřipce. O jakou nemoc se jedná, jak se před ní chránit. Pro případ, že by se o to nedozvěděli z médií," uvedl mluvčí automobilky TPCA Radek Kňava.

Dodal, že ani Toyota ani PCA, které jsou mateřskými společnostmi kolínské továrny, plošná opatření v pobočkách zatím nezavádějí.

 

Právě se děje

Další zprávy