Další černý měsíc: firmy propustí desetitisíce lidí

Karel Toman
15. 5. 2009 7:52
Vlna hromadných propouštění ve světě nepolevuje, nevyhýbá se ani Česku
Schválila se rezoluce
Schválila se rezoluce | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradilek

Londýn - V ekonomických rubrikách přibývá dobrých zpráv. Přelom dubna a května ale připomněl, že tento rok bude ještě tvrdý. Tady je krátký výčet propouštění ohlášených jen za poslední měsíc (graf najdete na konci textu).

Společnost British Telecom dnes oznámila, že propustí 15 tisíc lidí, irská telekomunikační společnost Eircom se zase včera dohodla s odbory na zrušení 1200 z celkem sedmi a půl tisíc míst.

Firma Sony dnes oznámila největší ztrátu za 14 let, kvůli níž letos ztratí práci 8 tisíc lidí. A odborový předák Opelu varoval, že vstup Fiatu do společnosti bude znamenat ztrátu až 18 tisíc pracovních míst. Nutno dodat, že zřejmě přehání, protože Fiat chce zavřít „jen" jednu ze čtyř německých továren Opelu, pro který v celém Německu pracuje 26 tisíc lidí. I tak se ale u Opelu propouštět bude.

Americká automobilka General Motors oznámila, že v rámci své restrukturalizace letos propustí 21 tisíc lidí a zavře 13 ze 47 svých továren a 2 600 prodejních míst. Příští rok a půl je tak má přijít podle dealerů o práci 130 až 200 tisíc zaměstnanců distribuční sítě automobilky.

Švýcarská banka UBS v polovině dubna vydala zprávu, že sníží stavy o 7,5 tisíce lidí.Největší australská letecká společnost Qantas Airways ve stejnou dobu oznámila propuštění 1750 zaměstnanců, tento týden přiznal plán propustit tisíc dvě stě pracovníků také největší japonský letecký přepravce Japan Airlines.

Propouštějí ocelárny i kasina

Propouštět se chystá i španělská letecká společnost Iberia, kolik lidí přijde o práci ale nesdělila. Největší producent oceli Arcelor Mittal tento týden oznámil propuštění tisíce pracovníků ve svých slévárnách v USA.

Přes 1500 lidí propustí také Švédský výrobce těžké techniky Volvo AB. Kasino Las Vegas Sands sníží své stavy v Monaku o čtyři tisíce míst. Koncem dubna oznámil propuštění dvou tisíc zaměstnanců také koncern Sony Ericsson.

Potvrzuje se tak pravidlo, že pracovní trh následuje trendy v širší ekonomice se zpožděním.

Foto: Ludvík Hradilek

Americký Úřad pracovních statistik minulý týden oznámil, že v dubnu ztratilo ve Spojených státech práci 611 tisíc lidí a nezaměstnanost se tak z 8,5 vyšplhala na 8,9%. „Od prosince 2007, kdy recese začala, zaniklo (v USA) 5,7 milionu pracovních míst," uvádí zpráva.

V Rusku je bez práce kolem 2,2 milionu lidí, Světová banka zemi ve svém nejpesimističtějším scénáři předpovídá až 10 milionů nezaměstnaných.

Nepříznivý byl dubnový vývoj i v Česku. V době, kdy nezaměstnanost obvykle díky nástupu sezónních prací začíná klesat, se naopak zvýšila ze 7,7 na 7,9%. A to i přesto, že Česko těží ze šrotovného, které zavedly okolní státy.

„Největší vlnu propouštění máme možná s prvním kvartálem již  za sebou, nezaměstnanost ale bohužel kvůli mizernému výkonu ekonomiky poroste i v dalších měsících," napsal ve svém blogu pro Aktuálně.cz ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.


 

Právě se děje

Další zprávy