Panasonic chce na severu Čech obnovit výrobu televizorů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
13. 5. 2009 16:30
Do obří zóny Triangle se vrací naděje na obnovení výroby a nová pracovní místa
Panasonic. Ilustrační foto
Panasonic. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Ústí nad Labem - Dělníci, kteří přišli o práci ukončením výroby v továrně Hitachi, ji možná dostanou zpět. Alespoň někteří.

Společnost Panasonic AVC Networks Czech z Plzně totiž zvažuje obnovení výroby LCD televizorů v opuštěných prostorách po společnosti Hitachi Home Electronics. 

Informaci zveřejnil na svých webových stránkách Ústecký kraj - vlastník průmyslové zóny Triangle na rozhraní Lounska, Chomutovska a Mostecka, kde hala Hitachi stojí.

Hitachi ukončila výrobu v zóně na konci března a propustila všech 772 zaměstnanců. Firma už podle kraje potvrdila uzavření dohody s Panasonicem o pronájmu haly a pozemků a o urychleném obnovení výroby televizorů pod značkou Panasonic.

Panasonic dnes informaci potvrdil. "Ano, je to pravda, ale obraťte se na Hitachi," řekl agentuře ČTK zástupce firmy, který si nepřál uvést své jméno. Další informace podá podle něj generální ředitel, který se vrátí do Česka 19. května.

Panasonic však zatím odmítá sdělit, kdy a s kolika lidmi zahájí v pronajatých halách výrobu. Neuvedl ani, zda novou kapacitu přebírá kvůli novým kontraktům. "Krize se stále na výrobě v Plzni projevuje," řekl zdroj.

V Trianglu ztratilo do března práci přes tisíc lidí

Panasonic, který nepřijímal nové zaměstnance od konce loňského roku, má nyní na úřadu práce požadavek na 150 dělníků v elektrotechnice, tedy pracovníků u pásu. "Jde zatím o konkrétní zakázku a práci jistou do 31. července," uvedl Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce.

Zástupci obou firem dnes podle mluvčí Ústeckého kraje Veroniky Kindlové pokračovali v jednáních o transakci. Podle hejtmanky Jany Vaňhové z ČSSD kraj na výsledky jednání netrpělivě čeká. Dodala, že když společnost Hitachi v zóně končila výrobu, slíbila kraji, že se pokusí najít nějakého jiného investora.

Foto: Ludvík Hradilek

V zóně Triangle působí i japonský producent plochých LCD obrazovek IPS Alpha Technology Europe. Své výrobky dodával mimo jiné i sousednímu závodu Hitachi.

IPS Alpha už propustila kvůli globální krizi během února a března 407 zaměstnanců z celkem 1550 lidí. Výroba však bude podle mluvčí společnosti Gabriely Benešové pokračovat, firma totiž uzavřela dohodu se společností Panasonic.

Panasonic byl první firmou, která vstoupila do plzeňské průmyslové zóny Borská pole v roce 1996. Šlo o první japonský podnik, který se tehdy "odvážil" do Česka. V Plzni vyrábí LCD přijímače s úhlopříčkou obrazovek od 21 do 32 palců (zhruba od 50 do 80 centimetrů).

Strategická průmyslová zóna Triangle je umístěna v areálu bývalého vojenského letiště na rozhraní Mostecka, Chomutovska a Lounska.

Ve všech třech regionech bylo na konci dubna bez práce 23 380 mužů a žen v produktivním věku, míra nezaměstnanosti činila od 11 do 16 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy