Velká firma zvelebila vesnici. Ta se teď bojí konce

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 5. 2009 8:32
Společnost Celestica přinesla Ráječku prosperitu, teď má ale vážné problémy
Kanadská společnost přišla do Ráječka v roce 1999, o rok později rozjela výrobu a postavila druhou halu.
Kanadská společnost přišla do Ráječka v roce 1999, o rok později rozjela výrobu a postavila druhou halu. | Foto: Veronika Skálová

Ráječko - Neuspořádaně se rozbíhající ulice úhledných patrových domků představují průřez stavební historií dvacátého století. Tím se Ráječko, jehož klid ruší jen provoz na hlavní silnici spojující dřív okresní město Blansko s Rájcem-Jestřebím, od ostatních tisícihlavých obcí nijak neliší.

Ale jen málokterá obec s 1 200 obyvateli má hned dvě hřiště, čerstvě opravenou budovu základní školy a školky a sportovní halu. Málokterá ves této velikosti však má za souseda továrnu, která v období největšího rozkvětu zaměstnávala bezmála dvojnásobek celkové populace Ráječka.

Elektrovýroba je dobrý soused

Dvě tovární haly společnosti Celestica se v Ráječku rozhodně nedají minout. A to se nevyznačují dýmajícími komíny, hromadami materiálu ani rachotem. Zato spořádaně lemují hlavní silnici na začátku obce při příjezdu od Rájce-Jestřebí.

„Elektrovýroba je klidná. Nevylučujeme žádné zplodiny, nejsme hluční. Nemyslím si, že bychom někomu vadili. Naše společnost se snaží být dobrým sousedem i v celosvětovém měřítku," konstatuje jednatelka společnosti Celestica Vlaďka Kozáková.

Starší halu odkoupila Celestica od německého Signaru i se dvěma stovkami zaměstnanců.
Starší halu odkoupila Celestica od německého Signaru i se dvěma stovkami zaměstnanců. | Foto: Veronika Skálová

Rozčarování obyvatel z doby, kdy Celestica stavěla k původní hale, zakoupené od německé společnosti Signar i se dvěma stovkami zaměstnanců, druhý provoz, patří minulosti.

„Určitou výhodu to pro nás má z finančního hlediska, při rozdělování výnosu z daní. Spolupracovali jsme s Celesticou finančně i na různých jiných akcích. A když tu postavili sportovní halu, dali ji k dispozici pro školu a školku zdarma jako službu občanům," vypočítává starosta Vít Rajtšlégr.

Halu od začátku letošního roku vlastní obec. Za výhodnou cenu ji od společnosti odkoupila a na oplátku umožňuje zaměstnancům továrny zvýhodněný vstup.

Rozkvět továrny byl problém

Testem pro soužití malé obce s velkou továrnou bylo období největšího rozkvětu v letech 2004 až 2006. V továrně tehdy pracovaly až dva tisíce lidí. Vlastní zaměstnanci, které do výroby svážejí každý den autobusy z několika okolních okresů, tehdy továrně nestačili.

„Lidé chyběli zoufale úplně všude. A proto jsme dováželi agenturní zaměstnance. Většinou cizince z Polska, Bulharska nebo Rumunska. Všechny ubytovny a levné hotely v okolí desítek kilometrů byly plné našich lidí. Tehdy to byl nejspíš i nápor na vesnici," popisuje Kozáková.

Sportovní halu postavila Celestica za 15 milionů korun na pozemku, který dostala od obce zdarma. Letos sportoviště radnici prodala za 5 milionů.
Sportovní halu postavila Celestica za 15 milionů korun na pozemku, který dostala od obce zdarma. Letos sportoviště radnici prodala za 5 milionů. | Foto: Veronika Skálová

A starosta po potvrzuje. Ráječko podle něj v dobách největšího rozmachu zdejšího provozu kanadské společnosti sužovala nebývale hustá doprava. A nezvyklé bylo i množství cizích lidí, kteří se najednou v obci pohybovali.

„Do té doby jsme se prakticky všichni znali. Když v ulici zastavilo cizí auto, všichni koukali, komu přijela návštěva. Teď nebyli cizí lidé výjimkou, anonymita se zvětšila. Ne, že by stoupala kriminalita, to ne. Ale lidé byli méně ostražití, na cizí lidi ve vsi si zvykli," vysvětluje starosta.

Bude se kam vrátit?

Rozmach a dva tisíce zaměstnanců však patří minulosti. Na Celesticu dolehla hospodářská krize už v loňském třetím čtvrtletí. Jako první se rozloučila se sezónními zaměstnanci z agentur. Z nepřetržitého provozu se stal dvanáctihodinový, pět dní v týdnu. Ke konci roku už došlo na kmenové zaměstnance.

„Všechny nás to trápí. Zvlášť, když se musíme rozloučit s lidmi, kteří tu pracovali léta. Stále však doufáme, že práce znovu bude a pak se jako první obrátíme samozřejmě na vlastní lidi. Pokud budou mít zájem se vrátit," konstatuje Kozáková.

Zatímco v roce 2005 Celestica ve svých českých továrnách vyrobila za miliardu dolarů, vloni to bylo už jen za 350 milionů. A letos je předpokládaný objem výroby v Česku 250 milionů dolarů.

Z původního tisíce zaměstnanců je dnes v ráječkovské továrně zhruba polovina. Nejistá budoucnost jim na náladě nepřidá.

„Šla jsem do Celesticy hned po vysoké škole. Bylo to skvělé, do práce jsem chodila pět minut pěšky. A teď jen doufám, že se budu mít po mateřské kam vrátit," posteskla si mladá maminka, která se s kočárkem procházela klidnými ulicemi Ráječka.

Místní situaci v Celestice probírají. Manažeři si prý hledají jistější místa, zvažuje se přesun výroby do ciziny, snad kamsi do Indie. Většinou jde o fámy. Ale lidi zajímají.

„Lidé jsou spíš zklamaní a smutní než naštvaní. Celestica se k nim zachovala dobře a oni uznávají, že ekonomická situace není dobrá," vysvětluje starosta.

 

Právě se děje

Další zprávy