Propouštění zrychluje, firmy musí bojovat o přežití

Petr Holub
12. 5. 2009 17:14
Pokud se odhlédne od sezónních vlivů, lidí bez práce přibývá stále rychleji
Společnost ŽDB Bohumín propustila za půl roku téměř pět set zaměstnanců ze tří tisíc. Vedení firmy to sice otevřeně nepřipouští, chystá však propuštění dalších stovek lidí
Společnost ŽDB Bohumín propustila za půl roku téměř pět set zaměstnanců ze tří tisíc. Vedení firmy to sice otevřeně nepřipouští, chystá však propuštění dalších stovek lidí | Foto: Tomáš Netočný

Praha - Ačkoliv se počet nezaměstnaných v dubnu zvýšil jen o osm tisíc, jde o horší výsledek, než v lednu, kdy jich přibylo 46 tisíc.

Počátkem roku totiž přibývá nezaměstnaných vždycky, dokonce i loni, kdy byla na trhu práce poptávka nejsilnější. V dubnu naopak každým rokem nejvíc nezaměstnaných najde práci, zpravidla kolem třiceti tisíc.

Důvodem je známý fakt, že v lednu se na úřadu práce hlásí nejvíc lidí, které živí sezónní práce v zemědělství, lese a stavebnictví. V dubnu se z nich většina do práce vrací.

Pokud se statistika "očistí" od takových sezónních vlivů, tak ukazuje, že nezaměstnaných přibývá od října stále rychlejším tempem. V březnu vyrostl jejich počet oproti únoru o 7,7 procenta, v dubnu oproti březnu o 8,6 procenta.

Česko není v normální situaci

"Očištěná" statistika ukazuje potíže na pracovním trhu přesněji, než běžně zveřejňovaná data.

Stále temnější poměry na trhu práce potvrzují březnová data, podle kterých průmyslové podniky vykázaly o desetinu méně zaměstnanců, než před rokem. "Situace je opravdu vážná," komentuje tato čísla Helena Horská z Raiffeisen Banky.

Daniel Münich z výzkumného pracoviště CERGE-EI upozorňuje, že se každý měsíc hlásí na pracovní úřady dvakrát víc lidí, než loni. "Z toho je vidět, že nejsme v normální situaci," říká.

Během dubna hledalo práci na úřadě 73 tisíc lidí, o tři tisíce víc, než v březnu. Počet volných míst přitom průběžně klesá. K dispozici jich je 50 tisíc, nejméně od roku 2004.

Špatnou situaci podniků, které už nemají peníze na zaměstnance, ilustrují i regionální data o nezaměstnanosti: v dubnu rostla nejrychleji nezaměstnanost v krajích, kde je nejvíc průmyslu. Na prvním místě byly Chomutov, Sokolov, Most a okolí Plzně.

Dubnová data ukazují, že míra nezaměstnanosti poroste zcela mimořádně i během dalších měsíců. Změnit trend může jedině skutečné oživení ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy