Železárny Bohumín propustí tisíc lidí. Nemají zakázky

Petr Holub
11. 5. 2009 15:24
K propouštění dochází, ale je to standardní fluktuace, zní od majitelů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Bohumín - Jednu z největších ocelářských firem v Česku - Železárny a drátovny Bohumín (ŽDB) - do podzimu nedobrovolně opustí třetina ze tří tisíc zaměstnanců.

"Firma začala propouštět, protože má nedostatek zakázek," řekl deníku Aktuálně.cz předseda odborového svazu KOVO Josef Středula. Manažeři firmy ani představitelé úřadu práce informaci nevyloučili.

Hromadné propouštění umožňuje v takovém případě zákoník práce. Další lidé museli podle Středuly přistoupit na čtyřdenní pracovní týden s odpovídajícím snížením platu.

Ředitelé nejsou v práci

Úřad práce v Karviné, pod který Bohumín spadá, nechtěl situaci v železárnách komentovat. "S novináři smí mluvit jen ředitel, ten ale není v práci," řekla Aktuálně.cz jeho asistentka Lucie Glacová.

Ani Krajský úřad práce v Ostravě se nemůže podle analytika Jiřího Krhuta k bohumínskému případu vyjadřovat. "Je pravda, že z Ostravy je do Bohumína deset minut autem, ale komentovat situaci na bohumínském pracovním trhu mohou jen z Karviné," odmítl potvrdit nebo vyloučit masové propouštění.

"Uřad práce mě upozorňoval, že v železárnách mohou propustit až pět set lidí," potvrdil vážnost situace starosta Bohumína a senátor za ČSSD Petr Vícha.

Reagovat odmítla i vedoucí personálního oddělení ŽDB Petra Vodecká. "Tyto záležitosti může komentovat jen generální ředitel Jan Marinov," upozornila. A ten podle své sekretářky není v práci. Na mobilním telefonu byl k zastižení finanční ředitel Tomáš Hladík. "Zavolejte později, teď nemohu mluvit," odpověděl na otázku, jestli se v železárnách masově propouští.

"Standardní fluktuace"

Až poté, co deník Aktuálně.cz text o propouštění publikoval, reagovalo vedení společnosti KKCG, které železárny patří. "Ve společnosti Železárny a drátovny Bohumín Group k žádnému masovému propouštění nedochází a společnost o žádném podobném kroku neuvažuje," uvedl mluvčí Dan Plovajko.

Neodpověděl ovšem na dotaz, zda se například do konce června sníží stav personálu o víc, než sto zaměstnanců. "K propouštění dochází, je to ale standardní fluktuace," řekl pouze.

Informaci o masovém propouštění naopak potvrdil předseda bohumínských odborů Jiří Jaškovský. "Koncem minulého roku měly železárny 3020, nebo 3010 zaměstnanců. Dnes jich je o pět set méně a byli jsme informováni, že do října se stavy sníží na 2010 lidí," upřesnil.

Podle něj se na každém zasedání závodní rady projednává odchod desítek zaměstnanců. "Většinou se tomu říká organizační změny. Propouštějí se samoživitelé i dva zaměstnanci z jedné rodiny," shrnuje Jaškovský situaci.

Proto se závodní rada sejde ve středu ke speciální schůzi, kde rozhodne, jak budou odbory na propouštění reagovat.

Krizový rekord

Pokud bohumínské železárny skutečně propustí tisíc lidí najednou, bude to rekordní počet od počátku krize. Dosud největší počet byl osm set zaměstnanců, které propustila japonská firma ze svého závodu v Žatci.

Některé továrny na automobily či automobilové díly už za posledních šest měsíců snížily stavy o víc než tisíc zaměstnanců. Na rozdíl od bohumínských železáren ovšem propouštěly postupně.

 

Právě se děje

Další zprávy