Neberte lidem práci, raději ji zkraťte, vyzývá EU

Karel Toman
7. 5. 2009 14:42
"Job Summit EU" skončil v Praze shodou: pracovní místa nejlíp ochrání volný trh
Premiér Mirek Topolánek po summitu na společné tiskové konferenci s předsedou EK. José Manuel Barroso hovoří, Topolánek naslouchá.
Premiér Mirek Topolánek po summitu na společné tiskové konferenci s předsedou EK. José Manuel Barroso hovoří, Topolánek naslouchá. | Foto: Reuters

Praha - Velké změny na trhu práce i v důchodových systémech Evropské unie dnes ohlásili politici v Praze. První změny přinese současná krize, která se už obrátila z finanční na hospodářskou. To druhé zase prohlubující se stárnutí evropské populace.

Evropská unie dnes na summitu k zaměstnanosti v Praze také doporučila firmám, aby uvažovaly o zkrácení pracovní doby.

Po skončení dnešního „Job summitu" neboli schůzky představitelů Evropské unie a evropských sociálních partnerů o dopadech krize na zaměstnanost to prohlásil šéf Evropské komise Jose Manuel Barroso a odstupující český premiér a předseda českého předsednictví Rady Evropy Mirek Topolánek.

Schůzka tak připomínala jakési mimořádné jednání unijní tripartity a zabývala se sjednocením národních opatření na poli pracovního trhu a podpory zaměstnanosti.

Nacionalismus hrozí i v zaměstnanosti

Podle Topolánka a Barrosa schůzka sladila opatření na úrovních národních a unijní a cílech krátkodobých a dlouhodobých. 

„Je důležité, že EU takto reaguje, protože všichni víme, co by jinak nastalo: do zaměstnanosti by se vrátil nacionalismus," shrnul na tiskové konferenci úspěch summitu předseda evropských odborů John Monks. Podobně jako na předchozích „finančních a průmyslových" schůzkách totiž účastníci odmítli protekcionismus i na pracovním trhu.

Šéf evropské hospodářských zaměstnavatelů BussinessEurope Ernest-Antoine Seilliére naznačil, že má k dispozici studii, podle které je možné i v časech současné krize vytvořit v EU 3,5 milionu pracovních míst. Její detaily ale představí až na červnovém jednání evropské sedmadvacítky.

Nižší daně, kratší práce, pozdější důchod

Dnešní jednání tak formulovalo body na boj s nezaměstnaností v Evropě, která má letos podle Topolánka vyrůst až k deseti procentům, například ve Španělsku už ale přesáhla 17 procent. Ty se pak projednají a část zřejmě schválí na červnovém jednání sedmadvacítky.

"Udržení stávajících pracovních míst, například cestou dočasné úpravy pracovní doby spojené se vzděláváním zaměstnanců," zní jedno ze šesti doporučení, na nichž se dnes unie shodla se zástupci zaměstnavatelů a odborů. Zkrácení pracovní doby ale neznamená, že by zaměstnanci nechodili do práce. V jednom, nebo ve dvou pracovních dnech v týdnu by se ale mohli účastnit vzdělávacích či rekvalifikačních kurzů, které by hradil stát.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso představil návrh Východního partnerství s eurokomisařkou pra zahraniční vztahy Benitou Ferrero-Waldnerovou
Předseda Evropské komise José Manuel Barroso představil návrh Východního partnerství s eurokomisařkou pra zahraniční vztahy Benitou Ferrero-Waldnerovou | Foto: Reuters

„Je to základ pro jednání ministrů práce na jejich radě a ministrů financí na Ecofinu, aby měla červnová rada dostatečné podklady pro přijetí konkrétních závěrů," řekl Topolánek

Mezi zmíněnými body bylo snížení daní novým podnikům, rekvalifikace podle potřeb trhu, zvyšování pracovní mobility mezi státy i mezi profesemi, či pomoc znevýhodněným skupinám na trhu práce.

Barroso pak na otázku Českého rozhlasu zmínil i závěry studie Evropské komise, která potvrdila stárnutí evropské populace a nutnost reforem důchodových systémů členských zemí. "Žít podle zásady 'Věčně mladý', to je fakt. Navrhujeme proto reformy penzijních systémů tak, aby byly napříště udržitelné," řekl Barroso.

Mirek Topolánek pak naznačil, že právě doba krize je vhodné období přijmout podobná opatření, která se jindy nezdají jako nezbytná.

 

Právě se děje

Další zprávy