Lidé hledají práci online, nabídky však nestíhají zájem

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 5. 2009 11:06
Návštěvnost portálů stoupá, nabídek ale ubývá i jim
A ještě zkontrolovat nové nabídky práce. Internet využívá s postupující nezaměstnaností stále více lidí.
A ještě zkontrolovat nové nabídky práce. Internet využívá s postupující nezaměstnaností stále více lidí. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Spoléhat při neustále rostoucí nezaměstnanosti pouze na místa, která nabízejí úřady práce, nestačí. Lidé, kteří o práci přišli nebo se o ni bojí a hledají jistější místo, si to uvědomují čím dál více. A je to poznat na internetových serverech, které pracovní příležitosti nabízejí.

"V průběhu března jsme v porovnání s únorem letošního roku zaznamenali o 42 procent vyšší návštěvnost. Počet reálných uživatelů stoupl dokonce o 45 procent," uvedl Ratibor Líbal, ředitel projektu Správnýkrok.cz.

Tento pracovní portál je nejmladší na českém internetu, vznikl vloni v září. Že se na jeho rostoucí návštěvnosti nepodepisuje pouze úspěšný marketing potvrzují údaje dalších pracovních portálů.

"Máme o 11 procent víc registrovaných životopisů, o 25 procent se zvýšila i aktivita uchazečů. V posledních měsících stoupá i návštěvnost našich portálů a stále více lidí přichází na naše stránky přes vyhledávače," shrnula Jana Skalová, manažerka komunikace společnosti LMC, která provozuje největší pracovní portály v Česku Práce.cz a Jobs.cz.

Nabídka a poptávka se míjí

Špatnou zprávou je pro všechny, kdo se prostřednictvím inzerátů na internetu snaží najít práci, že stejně jako ubývá volných míst registrovaných na úřadech práce, také internetovým portálům ubývá nabídek od zaměstnavatelů.

"Inzerátů je nyní o 30 procent méně než dřív. A problém je i v křížení nabídky a poptávky. Firmy hledají nejčastěji lidi pro oblast prodeje a obchodu, ekonomiku a podnikových financí a administrativy. Lidé ale nejčastěji hledají práci v pojišťovnictví, administrativě, dopravě nebo marketingu," přiblížila Skalová.

Lidé se podle ní do pozice obchodníka příliš neženou. Jednak ji často nepovažují za dostatečně stabilní, nemají potřebnou kvalifikaci a zkušenosti a také by mnohem raději seděli v kanceláři. Chybějící kvalifikovaní odborníci z různých oborů jsou velkou bolestí současného pracovního trhu.

I přes rostoucí množství dostupných uchazečů o práci jsou stále oblasti v nichž zaměstnavatelé hledají nové lidi marně.

"Čtyřikrát větší poptávka než nabídka je práce stavebního elektrikáře u menších a středních firem. Poloviční poptávka oproti nabídce volných pozic je ze strany stavebních dělníků, stavebních truhlářů a mistrů stavební výroby. Stavební firmy naopak momentálně neshánějí kvalifikovanější zaměstnance jako stavební inženýry a stavbyvedoucí," doplnil Líbal.

Podle něj má velký zájem o nové lidi také armáda a policie. Žádaní jsou také odborníci z oblasti farmacie, zdravotnictví i informačních technologií.

 

Právě se děje

Další zprávy