Nezaměstnaných v Česku přibylo nejvíc za šestnáct let

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 5. 2009 9:11
Nezaměstnanost se od loňska zvýšila o 1,3 procenta. Bez práce bylo 302 tisíc lidí.
Na úřady práce přišlo letos o víc než 11 tisíc lidí víc než na konci roku.
Na úřady práce přišlo letos o víc než 11 tisíc lidí víc než na konci roku. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Stoupající nezaměstnanost postihla v Česku za letošní první čtvrtletí nejvíce lidí od roku 1993. Lidí, kteří práci měli bylo o 11 600 méně než v uplynulém období. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Vyjádřeno v procentech, stoupla míra nezaměstnanosti oproti poslednímu čtvrtletí roku 2008 o 1,3 procenta, na 5,8 procenta. Množství lidí bez práce však v Česku stoupal i v porovnání s prvními měsíci loňského roku. A to o 1,1 procenta.

Údaje statistického úřadu se liší od těch, které pravidelně zveřejňuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Ze svých údajů totiž vynechává sezónní vlivy. Proto uvádí statistický úřad nižší míru nezaměstnanosti v letošním prvním čtvrtletí než ministerstvo. Podle jeho údajů dosáhla na 7 procent.

Přestože je údaj úřadu nižší, průměrný počet nezaměstnaných lidí se zvýšil rekordně - o téměř 66 tisíc lidí. To představuje nejvyšší přírůstek od roku 1993, kdy úřad začal nezaměstnanost sledovat.

Celkem bylo bez práce 302 tisíc lidí, tedy o 58 tisíc víc než ve stejnou dobu před rokem.


Podnikatelů přibylo, dlouhodobě nezaměstnaných ubylo

Podle zjištění statistického úřadu mělo v letošním prvním čtvrtletí práci necelých pět milionů lidí. Mezi nimi bylo nejvíc lidí v zaměstnaneckém poměru, celkem 83,4 procenta. Podíl lidí pracujících na plný úvazek v jednom zaměstnání je v Česku třetí nejvyšší ze všech členských zemí Evropské unie.

Naopak podnikatelů nebo lidí pracujících v rodinné firmě bylo 16,6 procenta, což je o 0,6 procentního bodu víc než v předchozím čtvrtletí.

Navzdory úřadující recesi se však v letošním prvním čtvrtletí snížil počet dlouhodobě nezaměstnaných. Tedy těch, kdo marně hledali práci déle než jeden rok. Z úřadů práce jich odešlo 19 tisíc a jejich počet tak klesl na necelých 105 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy