Práce je nad zlato, 10 lidí ji ztratí, jenom 3 získají

mah
8. 5. 2009 22:02
Najít práci je problém a nezaměstnaných v Evropě přibývá čím dál tím více.
Nejvíce zaniklo pracovních míst ve Velké Británii. Ve velkém se pracovní místa také ruší v Polsku a ve Francii.
Nejvíce zaniklo pracovních míst ve Velké Británii. Ve velkém se pracovní místa také ruší v Polsku a ve Francii. | Foto: Reuters

Brusel - Na deset nezaměstnaných připadají tří nová pracovní místa. Taková je nyní situace na evropském pracovním trhu. Ztráty pracovních míst jsou třikrát vyšší než počet nově vytvořeních míst.

Situace je tak nejhorší od roku 2002, kdy se začaly sbírat údaje, které zveřejňuje Eurofond.

Nezaměstnaných nejvíce přibývá ve finančním sektoru, automobilovém průmyslu,  maloobchodu a ve strojírenské výrobě. Za první tři měsíce ztratilo práci  celkem 220 tisíc Evropanů. Nově vytvořených míst bylo jenom 90 tisíc.

Bývalí zaměstnanci pak nemají příliš z čeho vybírat. Nabídky na nové pracovní místo přicházejí z pohostinství či obsluhy levných obchodů. V době hospodářské poklesu se totiž v Evropě více konzumuje alkohol a nakupuje v outletech.

Přes náznaky stabilizace trhu bude i v nejbližších měsících počet nezaměstnaných stoupat. „Situaci může částečně pomoci rekvalifikace bývalých zaměstnanců. Vlády by také měly pamatovat na daňové úlevy pro společnosti, které vytvoří nová pracovní místa," upozorňuje britský konzervativní poslanec Timothy Kirkhope.

Kde se nejvíce rušila pracovní místa

  • Velká Británie - 63 314

  • Polsko - 38 975

  • Německo - 17 431

  • Francie - 11 779

Výpověď straší především muže

Nezaměstnanost nejvíce stoupla v Pobaltských zemích a v Irsku. Méně dramatická situace je  v Německu, Rakousku a Nizozemí. Nízká čísla se však v těchto zemích drží díky zkrácené pracovní době.

Ztrátou zaměstnání jsou nyní více postiženi muži, kteří pracují v ohrožených odvětvích. Novým trendem je růst počtu mladých lidí, kteří přišli o práci.

„Míra nezaměstnanosti bude vrcholit na konci listopadu. V příštím roce by však měl počet  nezaměstnaných začít klesat," předpovídá Evropská komise.


 

Právě se děje

Další zprávy