Brát minimální plat budu do konce krize, říká šéf Brana

Karel Toman
7. 5. 2009 6:42
V Česku Juříčkův krok zatím zřejmě nikdo nezopakoval, v zahraničí je běžný
"Je příkladem amerického snu v českých podmínkách. Začínal od vyučeného frézaře a dnes zaměstnává 2400 lidí. Působí ve vysoce konkurenčním prostředí a přitom i v něm dosahuje nadprůměrný zisk. Je také aktivní v podnikatelské komunitě v regionu," tak zdůvodnila porota své rozhodnutí.
"Je příkladem amerického snu v českých podmínkách. Začínal od vyučeného frézaře a dnes zaměstnává 2400 lidí. Působí ve vysoce konkurenčním prostředí a přitom i v něm dosahuje nadprůměrný zisk. Je také aktivní v podnikatelské komunitě v regionu," tak zdůvodnila porota své rozhodnutí. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Hradec nad Moravicí - Generální ředitel a majitel společnosti Brano Group, firmy s téměř dvěma a půl tisíci zaměstnanců, Pavel Juříček si koncem ledna začal kvůli hospodářské situaci vyplácet minimální mzdu.

V prvním dílu rozhovoru pro deník Aktuálně.cz přiznává, že neví, kdy si ji platit přestane. Rozhodl se totiž, že ten moment nastane, až se automobilový průmysl a jeho firma dostanou z krize. "Kdy to bude? Nevím, byl bych věštec," řekl, jedenapadesátiletý Juříček, který získal za řízení firmy s více než miliardovým základním jměním prestižní titul Podnikatel roku 2006.

Brano v tom není samo

  • Pavel Juříček stojí v čele Brana třináct let. Jako menšinový vlastník musel firmu nejprve vybojovat na investičních fondech, které z ní podle jeho slov odsávaly peníze. Od té doby společnost zdesetinásobila tržby, vybudovala síť svých závodů v Česku a koupila firmy v Německu a Rusku.
  • Teď je ale Brano typickou "obětí" propadu poptávky po nových autech. Největším automobilkám dodává například ruční brzdy, pedálové mechanismy nebo zavírače dveří. Vloni firmě klesla výroba o třicet procent a lidé museli od 22. prosince do 5. ledna na celozávodní dovolenou.

A.cz: Platíte si stále minimální mzdu? Jaké vás k tomu vedly důvody?
Ano, platím. Vedla mě k tomu znalost, že kázat vodu a pít víno nejde. Musíte jít příkladem. Nejsem naivní, abych si myslel, že to každý ocení. Pro někoho je to jen populistický krok, někdo řekne: "Už má dost nahrabáno". Jsme Češi a každý dobře míněný krok umíme zhatit a pomluvit.

A.cz: Stanovil jste si dopředu nějaký termín nebo kritérium, od kterého si začnete opět vyplácet běžnou mzdu?
Ano. Do koce roku 2009. S tím, že si vyplácení minimální mzdy ukončím, a) až po ukončení dopadu ekonomické krize na automobilový průmysl a b) až se BRANO vrátí k růstovým číslům.

Firemní kultura se ukáže v krizi

A.cz: Proč zrovna tato kritéria?
Obě se mi zdají logická. A v případě splnění pouze jednoho nejsou dostačující pro BRANO či pro automobilový průmysl.

A.cz: Kdy tedy předpokládáte, že ten okamžik nastane a vy si přestanete platit minimální mzdu?
Nevím, byl bych věštec. Ale domnívám se, že ne dříve než 2011.

Jaké reakce na vaše rozhodnutí jste zaznamenal mezi dělníky a jaké mezi manažery?
Vesměs kladné, ale více pozitivní v médiích.

Cenu Juříčkovi předal na pražském Žofíně premiér Mirek Topolánek. Měl radost, s oceněným se osobně zná.
Cenu Juříčkovi předal na pražském Žofíně premiér Mirek Topolánek. Měl radost, s oceněným se osobně zná. | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

A.cz: Víte o někom, kdo se nechal vaším krokem inspirovat a napodobil jej?
V Česku ne. Ale v zahraničí je to celkem běžné. Řada manažerů si snížila plat včetně celých managementů a i všech zaměstnanců. A nejsou to malé firmy, jsou mezi nimi i automobilky. Děje se to formou zkrácených základních platů, odebraných bonusů či zkrácených pracovních týdnů s alikvotním zkrácením Souvisí to s firemní kulturou a ta se prostě ukáže v dobách krize.

A.cz: Které firmy to byly?
Nemohu je jmenovat, nemám jejich svolení. Ale osobně je znám a je jich minimálně deset. Jejich základní myšlenkou je, že musí přežít firma. Když přežije firma, přežije i jednotlivec v ní a sním i celá jeho rodina.

 

Právě se děje

Další zprávy