Kraj na hranici se bojí, největší firma míří do úpadku

Karel Toman
5. 5. 2009 6:00
Největší zaměstnavatel na Hodonínsku má potíže, region čeká s napětím další zprávy
Foto: Reuters

Praha, Velká nad Veličkou - Největší zaměstnavatel na Hodonínsku, společnost Kordárna, je v úpadku. Na Horňácku kolem Velké nad Veličkou, kde továrna stojí, je proto cítit nervozita.

„Je to největší výrobní závod na okrese, jeho potíže by mohly mít velký dosah na zaměstnanost v celém regionu. To víte, že tady z toho nikdo velkou radost nemá," komentoval věc pro Aktuálně.cz starosta Velké nad Veličkou Jiří Pšurný.

Bez Kordárny to tady půjde do háje

„Kdyby padla Kordárna, jde tenhle kraj do háje," vyjádřil to v lednu po mimořádné valné hromadě jeden z bývalých zaměstnanců podniku ze Sůchovských Mlýnů nedaleko Slovenských hranic. Firma tehdy zkoušela znovu naplno rozjet výrobu omezenou od listopadu místy na 60%.

Návrhy na zahájení insolvenčního řízení na sebe teď podaly společnosti Kordárna, Kordservis SK, Slovenský hodváb a Slovkord - všechny ze skupiny KORD vyrábějící průmyslové textilie včetně kordu do dopravních pásů a pneumatik.

Management teď připravuje plán reorganizace, který předloží věřitelům ke schválení. Představenstva společností dnes o tom informovala ve společné tiskové zprávě.

Společnosti se dostaly do složité finanční situace hlavně kvůli poklesu poptávky v souvislosti se světovou hospodářskou recesí, rozvojovému projektu na Slovensku a vysokým úvěrovým zatížením.

Masové propouštění se nechystá

Rozhodnutím soudu o úpadku nedojde k zastavení provozu podniku ani zastavení výroby.  Mezi lidmi přesto panují obavy o práci.

Foto: Reuters

„Všichni věříme, že potíže jsou jen dočasné a dříve či později se vyřeší," dodal dnes starosta Pšurný, který podle svých slov od Kordárny žádné oficiální informace nedostal.

„Od Kordárny nic oficiálně nemám," tvrdí také ředitel hodonínského úřadu práce Vladimír Šťáva, podle kterého restrukturalizace nutně neznamená zavření výroby. „Zatím se hromadné propouštění nechystá," dodal pouze.

Blíže zatím věc nekomentovala ani zástupkyně odborů Kordárny Eva Miškeříková. „Momentálně jsem na poradě, zavolejte prosím později," řekla pouze.

Cílem je zachovat výrobu

Cílem reorganizace bude podle tiskové zprávy „zachování výroby, stabilizace finanční situace a vypořádání se všemi věřiteli reorganizovaných společností."

„Reorganizace jako způsob řešení insolvence je podporována akcionáři a komunikována se syndikátem bank jako největšími věřiteli skupiny KORD," stojí ve zprávě.

Kordárna je předním evropským výrobcem technických tkanin pro gumárenský průmysl. V roce 2007 vykázala zisk 186 milionů Kč při tržbách 3,2 miliardy Kč. Vyrábí úplný sortiment kordových tkanin běžně používaných v gumárenském průmyslu.

V řídce osídleném regionu s tradičně vysokou nezaměstnaností dává Kordárna práci zhruba sedmi stovkám pracovníků.

Mezi její zákazníky patří špičkoví evropští a světoví výrobci pneumatik. Stejně tak patří přední světoví výrobci technických vláken mezi dlouhodobé obchodní partnery této společnosti. Kordárna je těžištěm celé skupiny KORD.


Foto: Aktuálně.cz
Praktické rady:
Ještě vám nepřišla výplata? Podívejte se, co dělat
 Máte mzdový výměr? Snadno můžete přijít o peníze
Kdy vám firma může snížit mzdu a jak se bránit
Výpověď z práce musí mít důvod, radí expertka online

 

Právě se děje

Další zprávy