Krize straší i vysokoškoláky, bojí se, zda najdou práci

Ekonomika Ekonomika
10. 5. 2009 15:41
Podle čeho si studenti vybírají zaměstnání?
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Problémy při hledání práce se v současnosti nevyhýbají ani vysokoškolákům. Alespoň si to podle průzkumu společnosti KPMG a agentury STEM MARK myslí 93 procent z nich. Tři čtvrtiny vysokoškolských studentů jsou pak přesvědčeny, že najít si odpovídající práci pro ně bude těžké.

Co ale pro vysokoškoláky je odpovídající práce a podle čeho si za současné ekonomické situace vybírají?

Výše platu stále vede

Podle průzkumu KPMG je pro ně tradičně nejdůležitější výše mzdy a přátelský kolektiv. "Celých 69 procent budoucích absolventů považuje mzdu za rozhodně důležitý faktor a prostředí ve firmě považuje za rozhodně důležité 62 procent dotazovaných," uvádí zpráva.

Podobné výsledky ukazuje také průzkum Institutu rozvoje podnikání. Podle něj je ovšem pro studenty nejdůležitější pracovní náplň. Uvedlo to 44 procent studentů. Výše platu je nejpodstatnější pro 22 procent studentů, 14 procent zajímá hlavně pracovní prostředí a firemní kultura. Možnosti dalšího profesního růstu uvedlo jako nejdůležitější kritérium 11 procent studentů.

Během studia pracuje 72 procent vysokoškolských studentů, z toho 16 procent z nich podniká. Nejvíce studentů (36 procent) pracuje v rámci brigád, 29 procent pracuje v rámci vedlejšího úvazku a 12 procent v rámci hlavního pracovního poměru. Necelá polovina studentů pracuje v oboru, který studuje. Nejčastěji jde o služby, finance a informační technologie, uvádí institut.

Mobil? Raději smlouvu na neurčito

Celých 85 procent vysokoškoláků považuje v práci za klíčovou možnost kariérního růstu, ukazuje průzkum KPMG. Významnou roli pro ně hrají také benefity.

"Většina studentů však, kromě požadavku na zvýšení platu po zkušební době, upřednostňuje spíše "sociální benefity", jako jsou kvalitní zaškolení. Jako velmi důležitý benefit studenti také uvádějí pracovní smlouvu na dobu neurčitou a přiměřené pracovní vytížení," vyplývá z odpovědí dotazovaných.

V porovnání s dřívějšími průzkumy se už tak mezi hlavními benefity neobjevují osobní automobil nebo mobilní telefon.

Studenty láká podnikat v IT nebo gastronomii

Podle Institutu rozvoje podnikání má v plánu po škole podnikat celých 46 procent z celkem 382 respondentů. Třetina z nich má už připraven podnikatelský záměr, nejčastěji ve službách, on-line obchodování, informačních technologiích, maloobchodu nebo gastronomii.

Ze studentů, kteří chtějí podnikat, si 41 procent myslí, že je bude v začátcích nejvíce omezovat nedostatek finančních prostředků. Okolo 27 procent si plánuje půjčit od rodiny, 19 procent od banky a 16 procent bude hledat investora.

Zkušenosti budou chybět 33 procentům a sedm procent si myslí, že jim budou v podnikání bránit bariéry vstupu do zvoleného odvětví.

 

Právě se děje

Další zprávy