Pětina firem v Česku je kvůli krizi v klinické smrti

Tomáš Fránek
21. 4. 2009 6:40
Čtyřicet procent firem už nechce agenturní pracovníky
Za hodinu je po všem
Za hodinu je po všem | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Pětina firem v Česku už musela kvůli hospodářské krizi zastavit své fungování a jejich aktuální aktivity je tak možné přirovnat ke stavu klinické smrti.

Vyplývá to z průzkumu, která mezi tuzemskými firmami uskutečnila Fakulta podnikohospodářská pražské Vysoké školy ekonomické.  Průzkum ale také ukázal, že až čtvrtina firem v zemi snáší krizi dobře, má dostatek zakázek a neplánuje propouštění.

Velké rozdíly

„Z odpovědí na otázky, které se týkaly prodejů a výroby nyní nebo v blízké budoucnosti je zřetelné, že zhruba pětina či dokonce čtvrtina českých podniků snáší krizi velmi dobře. "Pětina není v dobrém stavu, ale také se nedostává do existenčního tlaku, nicméně další asi třetina až pětina společností se nachází v situaci, kdy hrozí zastavení činnosti firmy se všemi likvidačními důsledky," uvedla vedoucí katedry podnikové ekonomiky VŠE v Praze Eva Kislingerová. 

Dopady krize jsou tak podle expertů mnohem různorodější, než by se dalo čekat. To je podle Kislingerové je to vidět také v odpovědi na otázku, jak se v současnosti a v blízké budoucnosti budou vyvíjet prodeje dotazovaných společností.

Pokles o více než deset procent hlásí 28 procent dotázaných, pokles do desetiny dřívějšího stavu 17 procent, ale skoro pětina společností naopak eviduje růst svých prodejů o desetinu a větší.

„Pokles se soustřeďuje a bude se i nadále soustřeďovat do zhruba třetiny domácích firem - jde především o podniky z citlivých odvětví jako sklo, textil či automobilový průmysl se všemi návaznými oblastmi, ale také strojírenství zaměřené na investiční produkci," dodala Kislingerová.

Zaměstnance ubráníme?

Různé jsou i názory firem na přijímání nebo propouštění zaměstnanců.

Čtvrtina společností předpokládá brzy posílení svého kolektivu, naopak třetina firem bude i nadále propouštět lidi včetně kmenových zaměstnanců a skoro čtyřicet procent podniků ukončí spolupráci s dalšími agenturními pracovníky.

To dokazuje, že firmy až v nouzi nejvyšší sahají k propuštění kmenových zaměstnanců. „Proto i recesi odnášejí jako první agenturní pracovníci, i když jsou jinak levnější a například z hlediska pracovní doby  flexibilnější," uvedla Kislingerová.

Průzkumu se účastnilo na 80 firem, které regionálně, oblastí podnikání i svou velikostí co do obratu a počtu zaměstnanců představovaly statistický vzorek odpovídající situaci České republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy