Lidé pracují o víkendech za hotové, černý trh roste

Ekonomika Ekonomika
14. 4. 2009 19:30
Lidé v recesi hledají nezdaněný přivýdělek
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Brusel - Snad každé odvětví evropské ekonomiky se dnes smršťuje, přesto se vynořil jeden sektor, který naopak začal růst. „Černý trh" nezdaněných služeb, zboží a práce.

Tato oblast zvaná „šedá ekonomika" vzroste poprvé po patnácti letech, kdy jí naopak ubývalo. Informoval o tom deník EUobserver.com. Evropská komise dokonce uvažuje o tom, že objem šedých ekonomik zahrne do výpočtů celkového bohatství členských států.

Podle nedávného výzkumu Univerzity Johana Keplera v rakouském Linci poroste letos šedá ekonomika ve 14 bohatých státech Evropské unie o 0,3 až 0,9 procent. „Oficiální", zdaněná evropská ekonomika má přitom letos klesnout o dvě procenta.

Na stavbách je o rušněji o víkendech

Šedá ekonomika zahrnuje nezdaněný prodej zboží nebo poskytování služeb jako například stavební práce a opravy aut za hotovost. Nepočítá se do ní závažná trestná činnost jako obchod s drogami nebo prostituce. 

Nejvyšší nárůst šedé ekonomiky předpovídá studie v Irsku, Velké Británii a Španělsku. Nejnižší naopak v Belgii, Rakousku a Německu. Postkomunistické země univerzita do svého výzkumu nezařadila.

Výzkum vzal v úvahu několik motivačních faktorů jako například růst zdanění, nezaměstnanost, nedůvěru ve stát, ale také přímé indicie jako poptávku po hotovosti u bank a trendy ve spotřebě elektřiny.

„Když si v Belgii vyjedete na víkend, vidíte provádět více stavebních prací než přes týden," řekl EUobserveru vedoucí výzkumného týmu Friedrich Schneider. Velkou většinu „šedé práce" podle něj vykonávají lidé, kteří mají legální pracovní místo.

Gruzie? Až 68% HDP jde mimo stát

Velikost šedé ekonomiky se napříč Evropou liší. Ve skandinávských zemích činí její podíl 10 až 18 procent HDP, ve Středomoří to je až čtvrtina ekonomiky. V postkomunistických zemích dosahuje její úroveň spíš středomořských rozměrů, v Estonsku, Lotyšsku, Rumunsku a Bulharsku ale podle EUobserveru dosahuje až 39 procent hrubého domácího produktu.

V zemích sousedících s EU může být podíl nezdaněné ekonomiky ještě vyšší. V Moldávii či Bělorusku to je kolem poloviny, na Ukrajině  57 a v Gruzii dokonce 68 procent.

Podle výzkumného týmu může velikost šedé ekonomiky do 25 procent národního hospodářství lidem prospívat. „Zvyšuje lidem blahobyt. Vyrábí se zboží navíc a za něj lidem plynou příjmy navíc. V šedé ekonomice nepracujete kvůli svému spořícímu účtu, ale proto, že chcete novější televizi," naznačil Schneider.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: aktualne.cz

Zřejmě také proto se začalo vnímání šedé ekonomiky měnit. Roku 2006 se Řecko pokusilo zahrnout její podíl do oficiálních výpočtů svého HDP, aby se vyhnulo fiskálním sankcím ze strany EU za porušení paktu růstu a stability.

Prostituci v recesi ubývá klientů

Evropská komise tehdy „řecký manévr" odmítla. V posledních letech ale podle EUobserveru sama kontaktovala experty včetně Friedricha Schneidera, aby zjistili, zda může být šedá ekonomika nějak použita ke zvětšení oficiálního bohatství členských států.

„Mohlo by to zvětšit základ, z kterého se počítají příspěvky státu do rozpočtu EU, takže už té myšlence v komisi nejsou tak nepřátelští," dodal rakouský ekonom Schneider.

V recesi také podle jeho výzkumu obvykle roste počet krádeží a vloupání. Příjmy z prostituce naopak poklesnou, protože byznysmeni mají méně peněz na utrácení. Drog se podle linecké univerzity recese příliš nedotkne.

 

Právě se děje

Další zprávy