Sedm hříchů zákoníku práce? Nečas výtky odborů odmítá

Karel Toman
11. 4. 2009 16:35
Odbory odmítají chystanou novelu, ministr ale označuje stávající normu za protiústavní
PRAHA: Stávkující odboráři na mítinku v depu metra v Hostivaři.
PRAHA: Stávkující odboráři na mítinku v depu metra v Hostivaři. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Dlouho očekávaná novela zákoníku práce ještě ani není pořádně na světě a odbory už pojmenovaly sedm jejích největších hříchů. Některé z nich označují dokonce za „typické příklady zneužití krize."

Norma z dílny ministra práce a sociálních věcí v demisi Petra Nečase prochází mezirezortním řízením, které skončí 25.dubna. Odboráři už teď označují některé její body za zákeřné, diskriminační či nebezpečné a chystají kvůli ní do Prahy na 16. května demonstraci.

Nečas ale kontruje tím, že novela má naopak napravit stávající zákoník práce, jehož některé paragrafy označil Ústavní soud za protiústavní. Věří, že překlenovací vládě se proto zákoník podaří schválit.

Odborům jde o jistoty

Na jeho stranu se už dříve postavili i zaměstnavatelé, podle kterých je český pracovní trh málo pružný. Odbory naproti tomu prosazují spíš pracovní jistoty.

Odborářské revue eSondy jmenuje sedm rizik, které s sebou návrh novely podle odborů nese.

Největší riziko spočívá podle Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) v tom, že pracovní návrh novely slučuje výpovědní důvody a jako jeden z nich zavádí „důvod spočívající v osobě zaměstnance." „Jde o zákeřnou a nebezpečnou skrytou výpověď bez udání důvodu," píší odbory.

Za další riziko považují volnější formulaci, kterou se podle nich podstatně rozšiřuje okruh případů, kdy je možné zaměstnance vyhodit „na hodinu."

Foto: Roman Staněk, Aktuálně.cz

Doba, na kterou je možné zaměstnat pracovníka na dobu určitou se protáhla ze dvou na tři roky. To podle odborů znamená „ztrátu perspektivy pracovního poměru na dobu neurčitou" a tím i „zvýšení nejistoty zaměstnanců."

Za příklad zneužití krize a diskriminace považují návrh sjednávat výši mzdy s přihlédnutím k práci přesčas. „Pravice v ČR zvýhodňuje práci přesčas a tím přímo vybízí zaměstnavatele, aby snižovali počty zaměstnanců," píší odbory. 

Pátým rizikem je podle eSond zrušení povinnosti projednat předem s odbory úpravy pracovní doby. V tom vidí příznak šestého hříchu: snahy eliminovat vliv odborů. Sedmým hříchem je podle ČMKOS neodůvodněné okleštění kolektivního vyjednávání.

Nečas chce aspoň "ústavní minimum"

Podle odborů je tak Nečasův návrh v rozporu s evropským konceptem „flexicurity", slova vzniklého spojením anglických pojmů flexibilita a jistota. Podle nich počítá z této dvojice pouze s flexibilitou.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas na chodbě okresního soudu.
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas na chodbě okresního soudu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nečas ale tuto kritiku odmítá. „Povinností parlamentu je respektovat rozhodnutí Ústavního soudu a ten některá ustanovení zákoníku práce prohlásil za neústavní. Minimálně jejich náprava je proto nutností. Pokud by se dbory stavěly proti, vystupovaly by protiústavně," naznačil Nečas šance novely v parlamentu.

Za protiústavní prohlásil Ústavní soud přesně před rokem celkem 11 ustanovení zákoníku práce z roku 2006, mimo jiné tak zvaný delegační princip mezi občanským zákoníkem a zákoníkem práce nebo některé pravomoci odborů zastavit výrobu.
 
„O novele budeme dál jednat, konečné rozhodnutí ale bude muset učinit překlenovací vláda, která nastoupí v květnu," upřesnil Nečas.


Foto: Aktuálně.cz
Praktické rady:
Kdy vám firma může snížit mzdu a jak se bránit
Máte mzdový výměr? Snadno můžete přijít o peníze
Osm tisíc jako minimální mzda? Může být i dvojnásobná

 

Právě se děje

Další zprávy