Maturanti, poohlížejte se po práci už teď. Nebude

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 4. 2009 13:06
Budoucí absolventy čekají při shánění práce potíže
Budoucí maturanti by se měli začít poohlížet po pracovních místech. Krize dopadne i na ně.
Budoucí maturanti by se měli začít poohlížet po pracovních místech. Krize dopadne i na ně. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Dobře viditelná krize, která pomalu pustoší trh práce v Česku, zkomplikuje život i těm, kdo si zatím s budoucností hlavu nelámou. Vždyť kdo by několik měsíců před koncem školy myslel na to, co bude dělat dál? To se však budoucím absolventům středních škol nemusí vyplatit.

"Nabídka volných pracovních míst se snižuje obecně, takže rostoucí nezaměstnanost dopadne i na ně. Neplatí to ani tak o absolventech vysokých škol, ale spíš těch středních," poznamenala Magdalena Čadová z plzeňského úřadu práce.

A další úřady práce tuto situaci potvrzují. "Klesá nejen počet volných míst, ale i těch určených pro absolventy. Rozhodně nemohou čekat, že najdou práci jednoduše," konstatovala Hana Drncová z úřadu práce v Ústí nad Labem.

I když v databázích jednotlivých úřadů práce meziročně nepřibylo výrazné množství absolventů škol a mladistvých nezaměstnaných, v celorepublikovém měřítku jich bylo ke konci letošního března o 6534 víc než vloni ve stejném měsíci, tedy 27 026.

Více nezaměstnaných absolventů pobíralo podporu v nezaměstnanosti naposledy vloni v září. A to je právě září posledním ze čtyř měsíců, kdy je mladých lidí přímo po škole ve statistikách nejvíce.

"Mají možnost do konce prázdnin čerpat volno, mohou jít na brigádu nebo odjet na studijní cestu do zahraničí. Mnoho z nich se k nám tedy hlásí až koncem léta," vysvětlila mluvčí ostravského úřadu práce Svatava Baďurová.

Jazyky a praxe jsou klíčem k úspěchu

Situace na trhu práce se do začátku léta, kdy budou práci hledat čerství maturanti, nepochybně ještě změní. I proto odborníci doporučují budoucím absolventům, aby se po pracovních místech začali poohlížet už nyní.

"Hlavně u technických oborů s maturitou se rozhodně vyplatí kontaktovat možné budoucí zaměstnavatele v předstihu. Zaměstnavatelé obecně velmi rádi vidí ze strany uchazečů zájem o práci i ochotu se přizpůsobit," upozornila Čadová.

Nebo si alespoň domluvili brigádu v oboru na léto. "Výhodu mají vždycky ti, kdo v průběhu studia absolvovali jakoukoliv praxi. V životopise se to dobře vyjímá a pro zaměstnavatele je to dobré doporučení," dodala Baďurová.

Pomoci mohou i jazykové kurzy. Zaměstnavatelé si často stěžují, že jazyková vybavenost mladých lidí není ani dvacet let po Listopadu nijak kvalitní.

Vysokoškoláci jsou na tom lépe

V lepší pozici než absolventi středních škol bývají vysokoškoláci. Většina univerzit aktivně spolupracuje s možnými budoucími zaměstnavateli, pořádá pro své studenty veletrhy pracovních příležitostí, nebo praxi rovnou zařadí do výuky.

"Vysokoškoláci s uplatnitelností problém nemívají. Řada z nich má navíc domluvené místo ještě před samotným absolutoriem," potvrdila Ivana Ondráková z brněnského úřadu práce.

 

Právě se děje

Další zprávy