Krize je pozitivní doping, svět zaplavují nové vynálezy

mah
8. 4. 2009 12:23
Svět dobývají íránští roboti, průhledný beton či vonící ponožky

Ženeva - Máme rádi krizi! Takřka srdečný vztah si pro mnohé k neoblíbené krizi vypěstovali vynálezci. Krize je totiž nutí přicházet na nové myšlenky a podněcuje inovaci. Dokladem toho byl 37. ročník Mezinárodní salon vynálezů, který se konal v Ženěvě.

Jak napsala agentura France Press, kvalita vystavovaných exponátů svědčila o vitalitě sektoru, jimiž jsou právě vynálezy. Na výstavě se sešlo 710 vystavovatelů ze 45 zemí z celého světa. Nejvíce účastníků přijelo z Ruska a překvapivě z Íránu.

"Tíseň je matkou všech vynálezů," shodují se vynálezci. I v době druhé světové války, kdy lidé prožívali těžké časy, dokázali nalézat jednodušší anebo levnější řešení.

Dnes vynálezci představují například postel, která se sama ustele, server elektronické pošty umožňující posílat texty bez jakéhokoli omezení rozměru, čističe na krevety na pozadí mořské dekorace či vynález běhajícího budíku, který musí spáč honit, aby přestal zvonit.

Krize jako obchodní argument

Současné období krize totiž vede k zamyšlení nad novými patenty a k přípravě budoucnosti. "Výzkum a vývoj se vždy obětuje jako poslední," ujišťuje zakladatel ženevské přehlídky Jean-Luc Vincent.

Pro většinu současných vynálezců nejsou vynálezy pouhým koníčkem, jak tomu bylo kdysi. "Dnes registrujeme velký počet univerzit a výzkumných ústavů, které pochopily, jaké výhody mohou mít z komercionalizace svých vynálezů," vysvětluje Vincent. Jejich hlavní snahy se soustřeďují na oblast životního prostředí, úspor a zdraví.

Prosazují se především vynálezci z asijských a arabských zemí. Pozadu však není ani tehdejší kolébka vynálezů Evropa. Hmatatelnou známkou dynamického vývoje je tak fakt, že zástupce německého úřadu pro patenty a vynálezy tvrdí, že jeho instituce pro letošní rok najímá sto dalších zkušebních komisařů

 

Právě se děje

Další zprávy